Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту

Банки отримали право заокруглювати суми касових операцій у зв’язку із вилученням монет дрібних номіналів

Національний банк України з 25 вересня 2019 року поширює на банки право заокруглювати суми касових операцій. Це рішення прийнято з врахуванням пропозиції банківської спільноти у зв’язку із вилученням з готівкового обігу монет дрібних номіналів.

Зокрема банки України зможуть заокруглювати суми касових операцій за кожним касовим документом відповідно до підстав, визначених законодавством України, та за правилами, встановленими пунктом 4 постанови Правління Національного банку України від 15 березня 2018 року № 25 “Про оптимізацію обігу монет дрібних номіналів”.

Результати заокруглення є іншими операційними доходами/витратами банку.

Відповідні норми містить постанова Правління Національного банку України від 24 вересня 2019 року № 117 “Про внесення зміни до постанови Правління Національного банку України від 20 червня 2019 року № 82”, що набирає чинності з 25 вересня 2019 року.

Нагадаємо, що з 01 жовтня 2019 року розмінні монети номіналами 1, 2 та 5 копійок перестають бути засобом платежу. Тож усі готівкові розрахунки мають здійснюватися банками в сумах, кратних найменшому номіналу грошових знаків національної валюти, що перебуває в обігу – 10 копійкам.

Довідково:

Заокруглення загальних у чеку сум розрахунків готівкою за товари (роботи, послуги) здійснюється за такими правилами:

- сума, що закінчується від 1 до 4 копійок, заокруглюється в бік зменшення до найближчої суми, яка закінчується на 0 копійок;

- сума, що закінчується від 5 до 9 копійок, заокруглюється в бік збільшення до найближчої суми, яка закінчується на 0 копійок.

Під час безготівкових розрахунків заокруглення не відбуватиметься.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини