Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Національний банк у 2019 році здійснив 1123 перевірки пунктів обміну валют

Національний банк у 2019 році здійснив 1123 перевірки пунктів обміну валют

Національний банк за 2019 рік здійснив 1123 перевірки структурних підрозділів (пунктів обміну валюти) небанківських фінансових установ (НФУ) щодо дотримання порядку здійснення торгівлі іноземною валютою в готівковій формі (валютно-обмінних операцій).

Перевірки здійснювалися у всіх областях України та у м. Києві.

Серед виявлених порушень порядку здійснення валютно-обмінних операцій суттєвими були такі:

  • проведення валютно-обмінних операцій без відповідного документального оформлення;
  • значна невідповідність між обсягами готівкових коштів в касі НФУ та бухгалтерськими звітними документами;
  • не надання під час перевірки документів, матеріалів, інформації на запит уповноваженого працівника Національного банку.

Під час проведення перевірок легальних пунктів обміну валют у 2019 році було виявлено 58, які працювали нелегально у м. Києві, в Вінницькій, Волинській, Дніпропетровській, Донецькій, Івано-Франківській, Київській, Львівській, Сумській, Тернопільській, Харківській, Херсонській областях.

Інформацію про нелегальні обмінні пункти Національний банк надіслав до правоохоронних органів.

Найефективнішою була співпраця з підрозділами захисту економіки Національної поліції України у Києві, Київській, Львівській, Івано-Франківській, Тернопільській та Житомирській областях, які повідомили Національний банк про заходи, вжитті для припинення діяльності незаконних обмінних пунктів.

Дані про виявлені нелегальні обмінні пункти з відповідними фото Національний банк також розміщує на своєму офіційному сайті у розділі "Незаконні пункти обміну валюти".

Детальну інформацію про видані Національним банком ліцензії небанківським фінансовим установам можна знайти на офіційному сайті Національного банку у пошуковій системі "Інформація про видані ліцензії небанківським фінансовим установам та іншим юридичним особам (крім банків)".

До того ж відповідно до постанови Правління НБУ № 962 від 29.12.2015 діє Реєстр приміщень, в яких здійснюють ліцензовану діяльність з обміну валют або надання інших фінансових послуг з використанням готівки в національній та іноземній валютах.

Нагадаємо, Національний банк у березні 2019 року розпочав переоформлення генеральних ліцензій на здійснення валютних операцій на нові ліцензії згідно із Законом України "Про валюту і валютні операції". З інформацією щодо виданих небанківським установам ліцензій на здійснення валютних операцій згідно із Законом "Про валюту і валютні операції" можна ознайомитися на сайті Національного банку.

Довідка

Відповідно до Закону України "Про Національний банк України" (стаття 7, пункт 14) НБУ здійснює валютне регулювання, визначає порядок здійснення операцій в іноземній валюті, організовує і здійснює валютний контроль за банками та іншими фінансовими установами, які отримали ліцензію Національного банку на здійснення валютних операцій.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини