Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Про нові кроки з пом’якшення вимог до банків під час карантину

Про нові кроки з пом’якшення вимог до банків під час карантину

Національний банк продовжує здійснювати кроки, спрямовані на пом'якшення вимог до роботи банків під час дії карантину та обмежувальних заходів, пов’язаних із поширенням коронавірусу COVID-19.

На період дії карантину та обмежувальних заходів, Національний банк дозволив керівникам і кандидатам на керівні посади банків і небанківських фінансових установ не проходити тестування. Проведення співбесід з кандидатами здійснюватиметься засобами відеозв’язку.

На цей період  банкам, небанківським фінансовим установам та іншим особам дозволяється не подавати до НБУ документи на паперових носіях за умови їх подання в електронному вигляді засобами електронної пошти (системи електронного документообігу) Національного банку України з накладенням на них кваліфікованого електронного підпису.

Також Національний банк продовжив терміни запровадження вимог Положення № 97 «Про організацію процесу управління проблемними активами в банках». Зокрема, на шість місяців подовжено термін розроблення та затвердження банками стратегії управління проблемними активами та оперативного плану. Водночас, від банків вимагається  у термін до 30 квітня 2020 року розробити план роботи з непрацюючими активами та стягнутим майном, визнаними банком станом на 1 березня 2020 року. Кінцевий термін повного запровадження вимог цього положення продовжено до 30 листопада 2020 року.

Окрім того, НБУ продовжив на чотири місяці строк запровадження банківськими групами декларації схильності до ризиків, передбачений вимогами Постанови №64 «Про затвердження Положення про організацію системи управління ризиками в банках України та банківських групах».

Також Національний банк передбачив, що при розробленні та поданні банками планів відновлення діяльності  згідно з вимогами Положення про плани відновлення діяльності банків України та банківських груп, затвердженого Постановою №95, у 2020 році:

  • банкам  дозволено застосовувати лише один стрес-сценарій замість трьох. Цей стрес-сценарій має передбачати тривалий негативний економічний ефект поширення на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19;
  • для банків, які не мають статусу системно важливого банку, продовжено кінцевий термін  подання планів відновлення діяльності з 1 жовтня до 20 грудня 2020 року.

Відповідні зміни передбачені постановою Правління Національного банку №46 від 03 квітня 2020 року «Про особливості застосування вимог деяких нормативно-правових актів і внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України в зв’язку з установленням карантину та запровадженням обмежувальних заходів».

Постанова набирає чинності з дня, наступного за днем її офіційного опублікування.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини