Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
У 2019 році міжнародні резерви України зросли до семирічного максимуму

У 2019 році міжнародні резерви України зросли до семирічного максимуму

За підсумками 2019 року міжнародні резерви України зросли на 22% і на 01 січня 2020 року сягнули 25,3 млрд дол. США (в еквіваленті). Такий обсяг резервів не лише перевищив останній прогноз Національного банку (23 млрд дол. США в еквіваленті згідно з Інфляційним звітом за жовтень 2019), а й сягнув семирічного максимуму – востаннє більший від вищезазначеного обсяг було зафіксовано ще у грудні 2012 року.

Збільшити міжнародні резерви загалом на 4,5 млрд дол. США за рік Національному банку вдалося завдяки збереженню сприятливої ситуації на валютному ринку, яка зумовлювалася подальшим прискоренням економічного зростання і стійким припливом іноземного капіталу в країну. Нарощування міжнародних резервів відбулося в рік проведення подвійних виборів та здійснення пікових виплат за зовнішнім державним боргом, що є додатковим свідченням зміцнення макрофінансової стабільності в країні.

Упродовж року пропозиція валюти на міжбанківському ринку значно переважала попит. Високий рівень пропозиції забезпечували українські компанії-експортери, насамперед аграрії, які, навіть попри певне погіршення умов торгівлі на світових ринках, нарощували обсяги продажів, а також іноземні інвестори, які продали 4,3 млрд дол. США для купівлі гривневих державних облігацій (ОВДП). Крім того, зовнішнє фінансування активно залучали державні та приватні компанії. Водночас попит імпортерів на валюту був помірним, зокрема завдяки зниженню світових цін на енергоносії. Також меншими були обсяги репатріації дивідендів бізнесу за кордон.

Національний банк діяв відповідно до Стратегії валютних інтервенцій і викуповував сформований надлишок валюти для поповнення міжнародних резервів, не перешкоджаючи ринковому тренду на зміцнення національної валюти. За підсумками року чиста купівля валюти Національним банком сягнула 7,9 млрд дол. США, що є найвищим показником за останні 14 років.

У помісячному вимірі міжнародні резерви найбільше зросли у грудні на тлі несуттєвих виплат за зовнішнім боргом і збільшення пропозиції іноземної валюти на міжбанківському валютному ринку – на 15,4% або 3 370,5 млн дол. США. Динаміку резервів у грудні визначали такі чинники:

  • По-перше, операції Національного банку на міжбанківському валютному ринку. Активний продаж валюти приватним сектором економіки, державними компаніями, а також іноземними інвесторами дав змогу Національному банку поповнити міжнародні резерви на 2 933,3 млн. дол. США (чиста купівля валюти). Зокрема, було куплено 1743,3 млн дол. США за єдиним курсом, 510,0 млн дол. США через вибір найкращого курсу і 730 млн дол. США через проведення аукціонів. Водночас для згладжування коливань у бік знецінення Національний банк продав у продовж одного торгового дня 50,0 млн. дол. США за єдиним курсом.
  • По-друге, операції Уряду з управління державним боргом. Загалом на обслуговування та погашення державного боргу в іноземній валюті було спрямовано 220,3 млн дол. США (в еквіваленті). З цієї суми 181,3 млн дол. США сплачено за облігаціями внутрішньої державної позики (ОВДП), а решту коштів – за іншими зобов’язаннями перед іноземними кредиторами та міжнародними фінансовими організаціями. Ці витрати були компенсовані надходженнями на користь Уряду 514,0 млн дол. США, зокрема: 259,0 млн. дол. США та 198,0 млн. євро від розміщення ОВДП.
  • По-третє, переоцінка фінансових інструментів (зміна ринкової вартості та курсу гривні до іноземних валют). У минулому місяці їхня вартість збільшилася на 143,6 млн дол. США (в еквіваленті).

Поточний обсяг міжнародних резервів покриває 3,9 місяця майбутнього прогнозованого імпорту і є достатнім для виконання зобов’язань України та поточних операцій Уряду і Національного банку.

Дані про міжнародні резерви та ліквідність в іноземній валюті складаються та публікуються щомісяця:

  • не пізніше 7-го дня місяця, наступного за звітним – попередні;
  • не пізніше 21-го дня місяця, наступного за звітним – уточнені.

Уточнені дані та структуру міжнародних резервів можна знайти за посиланням.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини