Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Апеляційний суд повернув процедуру припинення Златобанку в правове поле

Апеляційний суд повернув процедуру припинення Златобанку в правове поле

Північний апеляційний господарський суд 14 січня 2021 року задовольнив апеляційну скаргу Національного банку та Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, скасувавши рішення суду першої інстанції про порушення справи про банкрутство АТ "Златобанк".

Також апеляційний суд відмовив у порушенні справи про банкрутство АТ "Златобанк".

"Ми вітаємо рішення суду апеляційної інстанції. Це дає змогу повернути "Златобанк" в управління Фонду гарантування та застосовувати до банку процедури припинення діяльності виключно в порядку, передбаченому Законами України "Про банки і банківську діяльність" та "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб", – зазначив начальник відділу правової та судової роботи з проблемними активами Юридичного департаменту Сергій Бойко.

19 червня 2019 року Господарський суд Києва порушив провадження в справі про банкрутство АТ "Златобанк" за заявою кредитора банку. Заяву було прийнято до розгляду, незважаючи на те, що законодавством України визначено, що ліквідація банків може відбуватися виключно в межах процедур, передбачених Законом "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб", а не за загальною процедурою банкрутства.

Національний банк оскаржив зазначене рішення суду, адже скасування в судовому порядку рішення про визнання неплатоспроможним та ліквідацію АТ "Златобанк" жодним чином не позбавляє його статусу банку. У будь-якому разі АТ "Златобанк" як банківська установа має або перебувавати під наглядом регулятора – Національного банку України, або виводитися з ринку Фондом гарантування, а тому не може ліквідуватися в інший спосіб, ніж це визначено Законами України "Про банки і банківську діяльність" та "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб".

Довідково

13 лютого 2015 року Правління Національного банку прийняло постанову № 105 "Про віднесення Публічного акціонерного товариства "Златобанк" до категорії неплатоспроможних".

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини