Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Банки видали понад 6 млрд грн нових іпотечних кредитів за перші дев’ять місяців 2021 року – результати опитування

Банки видали понад 6 млрд грн нових іпотечних кредитів за перші дев’ять місяців 2021 року – результати опитування

Українські банки повідомили, що у вересні 2021 року видали 943 іпотечні кредити на загальну суму 812 млн грн. Про видачу нової іпотеки у звітному місяці поінформували 22 фінустанови.

Загалом за перші дев’ять місяців року банками видано понад 7,5 тисяч іпотечних кредитів на загальну суму майже 6,1 млрд грн.

Як порівняти з відповідним періодом минулого року, нове іпотечне кредитування більш ніж подвоїлося за кількістю договорів та зросло у 2,7 раза в грошовому вимірі.

Про це свідчать результати чергового опитування банків про обсяги наданих населенню іпотечних кредитів.

Кредити на купівлю житла на вторинному ринку нерухомості зберігають домінантні позиції: їх частка у вересні становила 88% від кількості та 86% від обсягу всіх виданих іпотечних кредитів.

Ринок іпотечного кредитування залишається концентрованим: п’ять найактивніших банків уклали майже 90% нових угод.

Середня сума договору у вересні становила 861,1 тис. грн і була дещо нижчою, ніж у серпні (889,7 тис. грн) унаслідок зростання частки іпотечного кредитування в регіонах та зменшення середньої суми договору в Києві.

Середньозважена ефективна ставка іпотечного кредиту становила у вересні 15,4% на первинному і 13,6% – на вторинному ринку. З початку року ставки знизилися відповідно на 1,5 в. п. та на 0,3 в. п.

Довідково

Щомісячні результати опитування банків – це самооцінка банками власних іпотечних портфелів. Тому вони можуть не збігатися з офіційною статистикою, розміщеною на сторінках офіційного Інтернет-представництва Національного банку України в розділі “Статистика”.

Відмінності зумовлені насамперед використанням банками управлінської звітності для цілей складання таблиці даних стосовно іпотечних портфелів. Такий підхід точніше відображає тип застави за кредитами, а отже й сутність класифікації кредитів.

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини