Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Банки відзначають позитивний вплив зниження вартості позик на попит та очікують на покращення ключових показників кредитування у 2021 році – Опитування про умови банківського кредитування

Банки відзначають позитивний вплив зниження вартості позик на попит та очікують на покращення ключових показників кредитування у 2021 році – Опитування про умови банківського кредитування

Позитивні очікування банків відновлення кредитування у ІІІ кварталі на тлі пом’якшення карантинних заходів продовжилися в IV кварталі: попит на кредити збільшився з боку як бізнесу, так і населення. Зниження ставок стало основним рушієм кредитної активності. Також банки відзначили пом’якшення стандартів кредитування домогосподарств, переважно знизили оцінки ризиків і висловили впевненість у покращенні ключових показників кредитування у 2021 році.

Попит на кредити пожвавився, стандарти кредитування пом’якшилися

У жовтні–грудні 2020 року попит на бізнес-кредити збільшився, зокрема вперше від початку коронакризи з боку великих підприємств. Зацікавленість бізнесу в довгострокових позиках зростає два квартали поспіль. Головними чинниками пожвавлення попиту банки вважають зниження відсоткових ставок, потребу підприємств у капітальних інвестиціях та реструктуризацію боргів. Банки пояснюють більшу лояльність стандартів кредитування високим рівнем ліквідності та посиленням конкуренції. Рівень схвалення кредитних заявок корпоративних клієнтів не змінився, втім, половина банків відзначила пом’якшення цінових умов за вже схваленими заявками.

Попит населення на кредити також зростав. Кредитну активність стимулювали кращі споживчі настрої, збільшення витрат на товари тривалого вжитку та зниження відсоткових ставок.

Стандарти споживчого кредитування пом’якшилися. Рівень схвалення заявок на споживчі кредити збільшився, зростала строковість позик та поліпшувалися цінові умови.

Учасники опитування підтвердили зростання попиту на іпотеку, що був рекордно високим два квартали поспіль. Вперше з 2017 року відбулося суттєве пом’якшення стандартів іпотечного кредитування. Цьому сприяли позитивні очікування на ринку нерухомості та зниження вартості ресурсів переважно у великих банків. Респонденти відзначили суттєві покращення умов схвалення кредитних заявок, зокрема зменшення ставок та LTV (співвідношення кредиту і вартості житла). Водночас рівень схвалення заявок на іпотеку не змінився.

Загалом понад 90% фінустанов оцінили боргове навантаження позичальників як середнє. Рівень закредитованості корпоративних клієнтів не змінився, домогосподарств – незначно зменшився, переважно за оцінкою великих банків.

У ІV кварталі 2020 року учасники опитування поліпшили оцінки всіх ризиків, за виключенням операційного, який несуттєво зріс, в основному у великих банків.

Очікування перспектив кредитування залишаються позитивними

Учасники опитування позитивно оцінюють перспективи кредитування в наступні 12 місяців: так, 83% респондентів прогнозують зростання кредитного портфеля домогосподарств, 74% – корпорацій. Банки й надалі очікують  нарощування фондування: майже дві третини опитаних очікують збільшення депозитів домогосподарств, 60% – коштів підприємств.

Зміни якості корпоративного кредитного портфеля не очікуються, втім, великі банки прогнозують несуттєве зниження якості портфеля роздрібних позик.

У найближчі три місяці респонденти прогнозують певне зростання ризиків, найсуттєвіше – валютного.

Примітка

Опитування проводилося із 17 грудня 2020 року до 11 січня 2021 року серед кредитних менеджерів 24 банків, частка яких у загальному обсязі активів банківської системи становить 91%. Результати опитування відображають думку респондентів і не є оцінками чи прогнозами Національного банку України.

Довідково

Національний банк України публікує "Опитування про умови банківського кредитування" щокварталу. Мета опитування – покращити розуміння стану й тенденцій розвитку кредитного ринку Національним банком та учасниками банківського сектору. Звіт містить узагальнені оцінки і прогнози змін стандартів та умов кредитування корпоративного сектору і домогосподарств, змін кредитного попиту тощо.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини