Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
COVID-19 помірно вплинув на страховиків, проте істотно позначився на кредитуванні небанківськими установами – звітність за перше півріччя 2020

COVID-19 помірно вплинув на страховиків, проте істотно позначився на кредитуванні небанківськими установами – звітність за перше півріччя 2020

Національний банк підбив підсумки роботи небанківського ринку за перше півріччя 2020 року. Результати поданої звітності свідчать, що коронакриза помірно вплинула на діяльність страховиків, проте істотніше позначилася на обсягах кредитування іншими небанківськими фінансовими установами.

Ринок страхування

  • В умовах карантинних заходів і зниження економічної активності страховики, які прозвітувалися, продемонстрували зростання валових страхових премій (+4,4%) у першому півріччі. Загалом обсяг страхових премій за звітний період становив 21 млрд грн.
  • У цілому ж розмір зібраних страхових премій у першому півріччі 2020 року, якщо порівняти з аналогічним періодом 2019 року, зменшився. Причиною цього став добровільний вихід із ринку за вказаний період 20 страховиків. Ще 6 страховиків не подало звітність за перше півріччя, натомість у липні 2020 року вони подали заяви щодо анулювання ліцензій. Частка останніх становила близько 7% у загальному обсязі страхових премій.
  • Підсумки роботи ринку страхування життя засвідчили його стабільне зростання. Обсяги премій зі страхування життя проти аналогічного періоду минулого року зросли на 10% і становили 2,3 млрд грн.
  • У підсумку констатуємо, що страховикам вдалося зберегти прийнятний фінансовий результат шляхом помірного зростання страхових премій, збереження сталих показників збитковості, а також уникнення знецінення активів.

Ринок кредитних спілок

Кредитні спілки виявилися найуразливішими до карантинних обмежень з-поміж інших небанківських установ. Окремо про обмеження та негативні тенденції на цьому ринку.

  • У березні 2020 року кредитні спілки віднесено до установ, офісам яких на певний період було заборонено приймати клієнтів. На законодавчому рівні було запроваджено обмеження щодо нарахування штрафів та пені за прострочення повернення кредитів. Це, у свою чергу, призвело до погіршення якості кредитного портфеля, оскільки традиційно кредити цих фінустанов забезпечуються лише поруками.
  • З огляду на специфіку діяльності кредитних спілок концентрація їхніх позичальників на одній території посилила негативні тенденції для деяких із них, зокрема для тих, що займались агрокредитуванням.
  • У першому півріччі спостерігалося загальне зниження фінансової активності осіб старшого віку, кількість яких серед членів кредитних спілок досить значна.
  • Неготовність кредитних спілок до надання дистанційних послуг, причиною чого є орієнтація на готівкові розрахунки та відсутність електронних продуктів і послуг.

Загалом до Національного банку подало звітність 224 кредитних спілки із 327. Обсяг наданих кредитів у першому півріччі зменшився на 9%, якщо порівняти з аналогічним періодом 2019 року. Водночас обсяг залучених депозитів у цей період збільшився на 12%.

Фінансові компанії, ломбарди, лізингодавці

Ринок надання позик фінансовими компаніями, який останніми роками бурхливо зростав на 50 і більше відсотків за рік, у першому півріччі продемонстрував зниження обсягів показників діяльності. Обсяг наданих кредитів у першому півріччі 2020 року, якщо порівняти з другим півріччям минулого року знизився на 20%.

У лізингових компаній та ломбардів обсяг наданих послуг у першому півріччі 2020 року, якщо порівняти з другим півріччям минулого року, впав на понад 20%.

У першому півріччі зросли лише обсяги ринку факторингу (13%).

Ознайомитися зі зведеними показникам діяльності небанківських фінансових установ у розрізі сегментів можна за посиланнями:

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини