Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Етична поведінка під час врегулювання простроченої заборгованості: Національний банк пропонує до обговорення додаткові вимоги

Етична поведінка під час врегулювання простроченої заборгованості: Національний банк пропонує до обговорення додаткові вимоги

Національний банк розробив та пропонує до обговорення додаткові вимоги щодо взаємодії зі споживачами фінансових послуг та іншими особами під час врегулювання простроченої заборгованості. Йдеться про додаткові вимоги щодо етичної поведінки.

Національний банк здійснює нагляд за додержанням кредитодавцем, новим кредитором та колекторською компанією встановлених законодавством вимог щодо захисту прав споживачів фінансових послуг, у тому числі й вимог щодо взаємодії під час врегулювання простроченої заборгованості. Це передбачено статтею 26 Закону України "Про споживче кредитування".

У разі виявлення практики врегулювання простроченої заборгованості, яка порушує права та законні інтереси споживачів та інших осіб, Національний банк встановлює додаткові вимоги щодо етичної поведінки.

Під час підготовки додаткових вимог Національний банк використав результати аналізу звернень споживачів фінансових послуг, які містять факти порушення їх прав та вимог українського законодавства.

Мета документа – забезпечити відповідальне ставлення фінансових установ та колекторських компаній до всіх категорій споживачів фінансових послуг, а також запобігти порушенню їх прав під час врегулювання простроченої заборгованості.

Вимоги поширюватимуться на всіх кредитодавців, нових кредиторів та колекторські компанії, які включені до реєстру колекторських компаній.

Детально із запропонованими додатковими вимогами можна ознайомитися в проєкті Положення про встановлення додаткових вимог щодо взаємодії із споживачами фінансових послуг та іншими особами при врегулюванні простроченої заборгованості (вимог щодо етичної поведінки).

Матеріали до обговорення доступні за посиланнями:

Обговорення вимог триватиме з 22 листопада 2021 року до 22 грудня 2021 року. Національний банк приймає зауваження та пропозиції до проєкту Положення на електронну адресу: [email protected].

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини