Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Коментар Національного банку щодо зміни реального ВВП у III кварталі 2020 року

Коментар Національного банку щодо зміни реального ВВП у III кварталі 2020 року

У III кварталі 2020 року реальний ВВП скоротився на 3,5% у річному вимірі. Водночас в умовах відновлення споживчого попиту та ділової активності після пом’якшення карантинних обмежень реальний ВВП у ІІI кварталі, як порівняти з ІI кварталом, зріс на 8,5% у сезонно скоригованому вимірі. Про це свідчать розгорнуті показники ВВП за III квартал 2020 року, опубліковані Державною службою статистики України.

Фактичні показники виявилися кращими за оцінку Національного банку, опубліковану в Інфляційному звіті за жовтень 2020 року. Відхилення було зумовлене стрімкішим, ніж очікувалося, відновленням споживання.

  • Ключовим фактором падіння ВВП залишалося подальше скорочення інвестицій. Зменшення валового нагромадження основного капіталу поглибилося до 23,8% р/р і спостерігалося майже в усіх видах діяльності, попри поліпшення фінансових результатів підприємств. Бізнес утримувався від інвестицій через поширення захворюваності й невизначеність стосовно розвитку пандемії. Негативний вплив також мала невирішеність окремих питань в альтернативній енергетиці. Суттєве нарощення капітальних інвестицій продемонстрували лише поштова та кур'єрська діяльність унаслідок розвитку служб доставки та онлайн-торгівлі.
  • Натомість споживчий попит відновився. Цьому сприяло пом'якшення карантинних обмежень, зростання доходів громадян і надолуження виконання видатків бюджету. Загалом споживчі витрати домогосподарств зросли на 1,0% р/р. Збільшилося також споживання державного сектору – на 8,2% р/р. Наприклад, помітно зросли витрати бюджету на дорожню інфраструктуру, медицину та оборону.
  • Внесок чистого експорту в зміну ВВП хоча й залишився додатнім, але суттєво зменшився (до 2,0 в.п.). З одного боку, обсяги експорту товарів та послуг залишалися меншими, ніж торік (на 7,2% р/р). З іншого – падіння імпорту помітно сповільнилися (до 10,1% р/р) внаслідок пожвавлення споживчого попиту.

У розрізі видів діяльності в III кварталі 2020 року спостерігалося пожвавлення в усіх секторах економіки, хоча лише окремі з них наростили виробництво, якщо порівняти з минулим роком. Значний внесок у падіння ВВП зберігало сільське господарство через гірший врожай цього року. Натомість пом’якшення карантинних обмежень і відновлення споживчого попиту на тлі менших можливостей для зовнішнього туризму сприяли зростанню торгівлі, а також сповільнили падіння доданої вартості в секторі послуг. Зокрема, ліпшу динаміку продемонстрували готельний та ресторанний бізнес, сфери мистецтва, спорту та розваг, а також сектор операцій із нерухомим майном. Також сповільнилося падіння у фінансовому секторі. Крім того, відновила зростання додана вартість у сфері IT. Активізація бюджетних видатків сприяла зростанню доданої вартості в секторі державного управління та оборони, медицини та будівництва, а також меншим темпам її падіння в секторі освіти. Реалізація проєктів з розвитку дорожньої інфраструктури мали внесок в поліпшення показників вантажного транспорту та оптової торгівлі.

У IV кварталі 2020 року погіршення епідемічної ситуації та посилення карантинних обмежень стримуватимуть відновлення економіки. Високочастотні індикатори свідчать про погіршення споживчих настроїв та ділових очікувань, хоча зовнішня кон'юнктура залишається переважно сприятливою для українських підприємств. Значний внесок у падіння ВВП зберігатиме сільське господарство. Водночас певним компенсатором може стати подальше пом'якшення фіскальної політики та збільшення витрат бюджету на соціальну підтримку, медицину та дорожню інфраструктуру.

Оновлений макроекономічний прогноз буде оголошений під час чергового пресбрифінгу з питань монетарної політики 21 січня 2021 року та опублікований в Інфляційному звіті 28 січня 2021 року.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини