Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Кредитній спілці тимчасово зупинено ліцензії через порушення вимог законодавства

Кредитній спілці тимчасово зупинено ліцензії через порушення вимог законодавства

Національний банк України застосував до КРЕДИТНОЇ СПІЛКИ "РОСТОВЩИК" (ЄДРПОУ 39974280) захід впливу у вигляді тимчасового зупинення всіх ліцензій.

Таке рішення Комітет з питань нагляду та регулювання діяльності ринків небанківських фінансових послуг ухвалив на засіданні 12 листопада 2021 року.

За результатами позапланової інспекційної перевірки КРЕДИТНОЇ СПІЛКИ “РОСТОВЩИК”,  проведеної Департаментом інспектування Національного банку в липні-серпні 2021 року, виявлено порушення спілкою вимог законодавства, що регулює діяльність учасників ринків фінансових послуг, а також законодавства про захист прав споживачів.

Кредитна спілка зобов'язана усунути порушення, що стали причиною для тимчасового зупинення ліцензій, у строк до 31 грудня 2021 року.

На дату тимчасового зупинення ліцензій КРЕДИТНА СПІЛКА “РОСТОВЩИК” мала ліцензії на залучення фінансових активів із зобов’язанням щодо наступного їх повернення та на надання коштів у позику, в тому числі на умовах фінансового кредиту.

Рішення про застосування заходу впливу набирає чинності з 15 листопада 2021 року.

З цієї дати та до прийняття Національним банком рішення про поновлення дії ліцензій кредитна спілка втрачає право:

  • укладати договори (продовжувати строк діючих договорів) про надання фінансових послуг із клієнтами щодо виду фінансових послуг, на провадження яких була видана ліцензія та дію яких тимчасово зупинено;
  • укладати договори (вносити зміни до діючих договорів) про надання фінансових послуг, що мають як наслідок збільшення зобов'язань учасника ринку небанківських фінансових послуг перед клієнтами щодо виду фінансових послуг, на провадження яких була видана ліцензія.
Довідково

Тимчасове зупинення ліцензій не звільняє кредитну спілку від виконання своїх зобов’язань за договорами, укладеними до дати набрання чинності рішенням про тимчасове зупинення ліцензій. Законом України "Про кредитні спілки" визначено, що кредитна спілка в межах вартості власного майна несе відповідальність за наслідки своєї діяльності та виконання зобов’язань перед своїми членами, партнерами, державним та місцевими бюджетам.

Кредитна спілка повинна дотримуватися вимог, визначених книгою п’ятою Цивільного кодексу України та законами з питань регулювання окремих ринків фінансових послуг. Зокрема, кредитна спілка зобов'язана виконувати взяті на себе зобов’язання за договорами про залучення внесків (вкладів) членів кредитної спілки на депозитні рахунки відповідно до статті 526 Цивільного кодексу України.

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини