Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Міжнародні резерви зросли до 31,6 млрд дол. США за підсумками серпня, сягнувши дев'ятирічного максимуму

Міжнародні резерви зросли до 31,6 млрд дол. США за підсумками серпня, сягнувши дев'ятирічного максимуму

Станом на 01 вересня 2021 року міжнародні резерви України за попередніми даними становили 31 614,5 млн дол. США (в еквіваленті). Такий обсяг резервів є рекордним за останні дев’ять років (більший від вищезазначеного обсяг було зафіксовано ще у квітні 2012 року).

У серпні резерви зросли на 9,2% завдяки насамперед надходженню коштів у сумі 1928,2 млн спеціальних прав запозичень (СПЗ) у межах загального розподілу від МВФ.

Також динаміку резервів упродовж серпня визначали такі чинники:

Більшу частину серпня на міжбанківському валютному ринку пропозиція валюти переважала попит,  що дало змогу Національному банку купити 368,8 млн дол. США. Водночас протягом серпня регулятор продав 20,5 млн дол. США з метою згладжування надмірних коливань курсу гривні. Загалом, за підсумком серпня, чиста купівля валюти Національним банком на валютному ринку становила 348,3 млн дол. США;

  • операції з управління державним боргом.

Валютні надходження на користь уряду склали 8,8 млн дол. США (в еквіваленті). Водночас на обслуговування та погашення державного боргу в іноземній валюті було спрямовано 188,0 млн дол. США (в еквіваленті), з яких 33,7 млн дол. США – на обслуговування ОЗДП, 18,2 млн дол. США (в еквіваленті) – на погашення та обслуговування ОВДП, решта коштів – на виконання інших зобов’язань держави в іноземній валюті. 

Платежі уряду та Національного банку на користь Міжнародного валютного фонду в серпні становили 204,3 млн дол. США (в еквіваленті);

  • переоцінка фінансових інструментів (унаслідок зміни ринкової вартості та курсів валют).

У минулому місяці їх вартість зменшилася на 31,6 млн дол. США (в еквіваленті). Поточний обсяг міжнародних резервів покриває 4,4 місяця майбутнього імпорту, що є достатнім для виконання зобов’язань України та поточних операцій уряду й Національного банку.

Дані про міжнародні резерви та ліквідність у іноземній валюті складаються та оприлюднюються щомісяця:

  • не пізніше 7-го дня місяця, наступного за звітним – попередні дані;
  • не пізніше 21-го дня місяця, наступного за звітним – уточнені дані.

Уточнені дані можна переглянути за посиланням.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини