Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Національний банк презентував Політику щодо розвитку сталого фінансування на період до 2025 року

Національний банк презентував Політику щодо розвитку сталого фінансування на період до 2025 року

Національний банк України презентував комплексне бачення побудови та майбутнього розвитку сталого фінансового сектору в Україні – Політику НБУ щодо розвитку сталого фінансування на період до 2025 року (далі – Політика щодо розвитку сталого фінансування).

Цей документ, розроблений у співпраці з Міжнародною фінансовою корпорацією (IFC),  спрямований на формування майбутнього ландшафту сталого фінансування в Україні. Він містить детальний опис задач та нового інструментарію для наближення діяльності українських фінансових установ до кращих світових стандартів інтеграції екологічних, соціальних та управлінських критеріїв (ESG) у фінансові послуги.

Так, Політика щодо розвитку сталого фінансування визначає сталий розвиток як тривале економічне процвітання, менш залежне від використання обмежених ресурсів та експлуатації природного середовища, більш соціально інклюзивне та таке, що включає екологічний, соціальний, економічний та управлінський аспекти, які тісно взаємопов’язані. Ключовою запорукою сталого розвитку і є стале фінансування, тобто інтеграція ESG-критеріїв у фінансові послуги. Саме на цьому питанні наразі будуть сфокусовані зусилля Національного банку України до 2025 року.

"У всьому світі визнають вплив кліматичних факторів на фінансову стабільність. За таких умов концепція сталого розвитку знаходить все більшого консенсусу. Це нова світова парадигма. У сучасному світі ефективна політика центральних банків є неможливою, якщо вона не враховує вплив кліматичних факторів. І це є не модною тенденцією, а реальною необхідністю, – наголосив Голова Національного банку Кирило Шевченко під час пресбрифінгу з нагоди презентації Політики з  розвитку сталого фінансування. – Саме тому Національний банк України в межах свого мандата зі всією відповідальністю взяв на себе ці виклики та розробив дорожню карту з розвитку сталого фінансування в Україні – з чіткими діями, результатами та термінами. І ми пишаємося тим, що є частиною глобального руху до посилення сталого фінансування та відповідальності перед нашою планетою".

Політика щодо розвитку сталого фінансування – це комплексний документ, завдяки якому учасники фінансового ринку зможуть урахувати цілісне бачення Національного банку у своїх планах на наступні роки та заздалегідь підготуватися до обговорення і впровадження майбутніх регуляторних змін.

Зокрема, дорожня карта реалізації Політики щодо розвитку сталого фінансування передбачає:

1) імплементацію екологічних, соціальних та управлінських (environmental, social and governance, ESG) факторів в  систему корпоративного управління банків – з початку 2022 року; небанківських фінустанов – з кінця 2024 року;

2) управління екологічними та соціальними ризиками (environmental and social risk management, ESRM). Система управління екологічними та соціальними ризиками буде інтегрована в загальну систему управління ризиками фінансових установ: банків – із 2023 року, небанківських фінустанов – із кінця 2024 року:

3) оцінювання та відбір проєктів для фінансування з урахуванням їх ролі для сталого розвитку. Фінансові установи, відбираючи проєкти для фінансування, зобов’язані будуть оцінювати їх вплив на екологію, сталість економічної діяльності та енергоефективність, а також  розкривати інформацію щодо технічних критеріїв та класифікацій (таксономій) економічної діяльності, ESG-показників, на основі яких здійснено оцінювання та відбір таких проєктів із використанням найкращих світових практик. Національний банк розробить рекомендації з розкриття такої інформації для банків до кінця 2023 року, для небанківських фінустанов – до кінця 2024 року;

4) обов’язковість розкриття фінансовими установами інформації про сталий характер їх діяльності. Фінансові установи повинні будуть розкривати інформацію про те, наскільки їх діяльність є сталою, про її вплив на довкілля, про репутаційні та фінансові ризики, що виникають у зв’язку із впливом їх діяльності на довкілля. Рекомендації щодо розкриття такої інформації Національний банк розробить до кінця 2023 року для банків, до кінця 2024 року – для небанківських фінустанов. Крім того, регулятор ретельно стежитиме за виконанням цих вимог банками з початку 2024 року, небанківських фінустанов – з початку 2025 року.

Розроблення стандартів сталого фінансування та рекомендації щодо інтеграції екологічних, соціальних і управлінських стандартів в діяльність фінансових установ відбуватиметься в межах реалізації Договору про співпрацю між Національним банком України та IFC від 16 квітня 2021 року для впровадження Проєкту з розвитку сталого фінансування в Україні. Спільні зусилля є частиною Програми IFC "Зелене фінансування" та Програми IFC "Сприяння інвестиціям через Інтегровані екологічні, соціальні та управлінські стандарти в Європі та Центральній Азії", що реалізуються в партнерстві з Федеральним міністерством фінансів Австрії та Державним секретаріатом Швейцарії з економічних питань SECO.

"IFC вітає зусилля та прогрес Національного банку в напрямі розвитку сталого фінансування та трансформації економіки України. Дорожня карта сталого фінансування допоможе компаніям приватного та державного секторів знайти більше можливостей для інвестування в низьковуглецеві проєкти, пом’якшити кліматичні ризики, адаптуватися до зміни клімату та узгодити власні фінансові потоки з цілями Паризької угоди", – сказав регіональний менеджер IFC в Україні, Білорусі та Молдові Джейсон Пеллмар.

За даними IFC, на ринках, що розвиваються, існують можливості для кліматичних інвестицій на суму близько 23 трлн доларів США до 2030 року, водночас в Україні вони оцінюються в 73 млрд доларів США. Завдяки розробленню та подальшій імплементації Політики щодо розвитку сталого фінансування Україна примножить можливості скористатися цим потенціалом.

Довідково

Більше інформації про IFC – на www.ifc.org

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини