Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Національний банк України 23-24 лютого провів практичну сесію для центробанків "Використання великих даних для макроекономічного аналізу: від збору до візуалізації"

Національний банк України 23-24 лютого провів практичну сесію для центробанків "Використання великих даних для макроекономічного аналізу: від збору до візуалізації"

За ініціативи Національного банку України 23-24 лютого 2021 року відбулася практична сесія "Використання великих даних для макроекономічного аналізу: від збору до візуалізації". Захід підготовлено та проведено для центральних банків інших країн.

У події взяли участь близько 90 представників центральних банків з 13 країн світу: Хорватії, Казахстану, Люксембургу, Греції, Киргизстану, Грузії, Вірменії, Іспанії, Молдови, Болгарії, Литви, Італії та Бельгії. Велика кількість зацікавлених учасників з усього світу свідчить про зростання ролі великих даних у роботі центральних банків, зокрема, в макроекономічному аналізі.

Впродовж двох днів практичної роботи було представлено результати понад п’ятирічного досвіду роботи Національного банку України з великими даними. Зокрема, досягнення системи наукасту (оцінки поточного стану) інфляції, що базується на аналізі понад 100 тис. щоденних даних із Інтернету.

Крім того, експерти Національного банку України продемонстрували принципи роботи інструментів, що використовуються регулятором. Серед них: 

  • веб-скрепінг – написання програм для автоматизованого збору даних із сайтів у Інтернеті;
  • робота з базами даних – обробка зібраних даних і подальша їх трансформація в економічні показники;
  • візуалізація результатів, зокрема за допомогою таких нестандартних методів, як теплові карти та географічні порівняння.

Розробила та провела практичну сесію Тетяна Юхименко, заступниця начальника відділу аналізу реального та фіскального секторів Департаменту монетарної політики та економічного аналізу Національного банку України. Подія проводилася за підтримки Управління європейської інтеграції та міжнародних програм Національного банку України.

За результатами проведеного заходу Національний банк отримав численні позитивні відгуки від учасників. Регулятор планує й надалі поширювати знання та досвід своїх працівників на міжнародному рівні.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини