Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Національний банк відмовив громадянину Білорусі в погодженні набуття істотної участі в АТ “БТА Банк”

Національний банк відмовив громадянину Білорусі в погодженні набуття істотної участі в АТ “БТА Банк”

Національний банк України відмовив громадянину Республіки Білорусь Мікалаю Варабью (Mikalai Mikalaevich Varabei) в погодженні набуття істотної участі в розмірі 100% статутного капіталу АТ "БТА Банк". Таке рішення 24 грудня 2020 року ухвалив Комітет із питань нагляду і регулювання діяльності банків, нагляду (оверсайту) платіжних систем Національного банку.

Вищезазначене рішення прийняте в зв’язку з тим, що ділова репутація заявника не є бездоганною. Так, 17 грудня 2020 року рішенням Ради ЄС № 2020/2130 Мікалая Варабья віднесено до переліку осіб, до яких застосовано персональні обмеження (санкції). Відповідно до вимог нормативно-правових актів Національного банку застосування санкцій до особи є підставою втрати нею бездоганної ділової репутації протягом строку дії санкцій та трьох років після їх скасування.

Також однією з підстав ухваленого рішення стало неподання достатніх документів та інформації для підтвердження відповідності фінансового стану заявника та джерел його власних коштів вимогам законодавства України.

Довідково

Національний банк отримав від громадянина Білорусі Мікалая Варабья пакет документів для погодження набуття істотної участі в АТ "БТА Банк".

Національний банк розглядає документи на набуття істотної участі протягом трьох місяців із дня отримання повного пакета документів (стаття 34 Закону України "Про банки та банківську діяльність"). Під час розгляду документів перевіряється відповідність ділової репутації інвестора вимогам, установленим у нормативно-правових актах Національного банку України, його фінансовий стан та джерела походження коштів.

Наразі контролером АТ "БТА Банк" є громадянин Казахстану Кенес Ракішев.

 

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини