Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Обсяг переказів в межах України за 2020 рік зріс майже на чверть

Обсяг переказів в межах України за 2020 рік зріс майже на чверть

За 2020 рік із використанням систем переказу коштів* переказано у межах України – 255,2 млрд грн або 9 489,6 млн дол. США в еквіваленті.

За 2020 рік сума внутрішньодержавних переказів, здійснених через системи переказу коштів, зросла майже на чверть (23,6%) проти 2019 року. Тенденція зростання суми переказів у межах України триває вже не перший рік. Загалом сума переказів коштів в межах України зростає щороку: за 2017 – на 21,4%, за 2018 – на 24,3%, за 2019 рік – на 38,6%.

У 2020 році середня сума переказу у межах України становила 364 гривні (у 2019 році – 314 гривень). Найбільше коштів традиційно прямувало до Києва.

Понад 78% переказів у межах України забезпечувала трійка лідерів внутрішньодержавних систем – NovaPay (платіжна організація ТОВ "НоваПей"); Поштовий переказ (платіжна організація ПАТ "Укрпошта"); Фінансовий світ (платіжна організація ТОВ "Українська платіжна система").

Через системи переказу надійшла п’ята частина всіх приватних переказів в Україну

Через системи переказу коштів* було відправлено:

  • в Україну – 2697,4 млн дол. США у еквівленті. Це майже на 19% більше, ніж у 2019 році. Сума переказів, надісланих в Україну через системи переказу коштів, зросла вперше за останні чотири роки. Середня сума одного переказу в Україну теж трохи зросла – з 366 до 393 дол. США (на 7,4%).
  • з України – 556,2 млн дол. США у еквіваленті. Якщо порівняти з 2019 роком, сума зросла майже на 40%. На 29,1% зросла і середня сума одного переказу з України: 519 дол. США проти 402 дол. США у 2019 році.

Україна залишається країною-реципієнтом транскордонних переказів. Водночас за останні чотири роки співвідношення між сумою коштів, отриманих в Україні та відправлених за її межі з використанням міжнародних систем переказу коштів, скоротилося з 8,3 до 4,8 разів.

Трійка країн-лідерів, з яких через системи переказу коштів в Україну надійшло найбільше коштів – США, Італія, Ізраїль. З України найбільше переказували коштів до Росії, Грузії та Азербайджану.

У регіональному розрізі найбільше коштів:

  • з-за кордону прямувало до Києва, Дніпропетровської та Львівської областей;
  • за кордон відправляли з Києва, Дніпропетровської та Одеської областей.

Усього, за попередніми оцінками Національного банку України, за 2020 рік обсяг приватних переказів традиційними та неформальними каналами становив:

  • в Україну з-за кордону – 12 121 млн дол. США в еквіваленті (з них через системи переказу коштів надійшла приблизно п’ята частина);
  • з України за кордон – 842 млн дол. США в еквіваленті (з них через системи переказу коштів відправлено майже дві третини).

Нагадаємо, що наприкінці березня цього року Національний банк опублікує детальні дані про обсяги приватних грошових переказів за методологією платіжного балансу за підсумками 2020 року. Ці дані – дохід домашніх господарств, що надходить від інших домогосподарств з-за кордону, та пов’язані з тимчасовою або постійною міграцією населення. Перекази можуть здійснюватися як через офіційні канали – банки, міжнародні системи грошових переказів, поштові відділення, так і неофіційні – шляхом передачі наявних грошей та інших матеріальних цінностей від одного домогосподарства іншому.

Довідково

Упродовж 2020 року на території України фактично надавали послуги 37 систем переказу коштів, з яких 30 систем створені резидентами та 7 систем створені нерезидентами (4 системи з США, по 1 – з Грузії, Канади, Азербайджану).

__________________

* без врахування переказів, здійснених на банківські рахунки, через карткові платіжні системи або через поштові відділення, а також неформальними каналами.

 

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини