Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Обсяги активів небанківських фінустанов у І кварталі зросли на 3,5%, попри суттєве скорочення кількості гравців ринку – Огляд небанківського фінсектору

Обсяги активів небанківських фінустанов у І кварталі зросли на 3,5%, попри суттєве скорочення кількості гравців ринку – Огляд небанківського фінсектору

У І кварталі 2023 року з ринку пішли 111 небанківських фінансових установ, проте вперше із серпня 2022 року була зареєстрована нова фінансова компанія, а частка небанків у активах фінансового сектору під наглядом Національного банку зросла до 12%. Про це йдеться в щоквартальному Огляді небанківського фінансового сектору.

Страхові компанії

У I кварталі обсяги валових премій ризикового страхування зменшилися на 6% за квартал, однак зросли на 7% порівняно з І кварталом 2022 року.

Премії страхування життя зменшилися порівняно з попереднім кварталом на 15% і залишилися нижчими на 13% порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Ризикові страховики отримали за результатами кварталу прибуток, співмірний із попередніми роками, та досягли рентабельності капіталу на рівні 3%.

Страховики життя продемонстрували рекордну за останні роки рентабельність капіталу (10%) внаслідок зменшення операційних витрат та зростання інвестиційних доходів.

Станом на 1 квітня 2023 року хоча б один із нормативів платоспроможності та достатності капіталу й ризиковості операцій порушували дев’ять страховиків.

Фінансові компанії й ломбарди

Фінансові компанії в І кварталі наростили обсяги позик підприємствам на 30%, домогосподарствам – на 37% і за підсумками кварталу отримали прибуток.

Ломбарди продемонстрували відновлення: обсяги активів та нових кредитів зросли, процентні доходи дещо збільшилися, а фінансовий результат був позитивним.

Обсяги факторингових операцій упродовж кварталу зросли на третину, операцій фінансового лізингу ‒ майже на 40%. Однак обсяги операцій були все ще нижчими за довоєнні рівні.

Кредитні спілки

У І кварталі активи кредитних спілок скорочувалися, хоч і повільніше, ніж в останні пів року. Кредитний портфель зменшився на 3%, а частка непрацюючих позик залишається значною – 32%.

Операційний прибуток не забезпечив покриття сформованих резервів під кредитні збитки, тож фінансовий результат у сегменті є від’ємним. З огляду на збитки скоротився і капітал.

Обсяги залучених спілками коштів надалі знижувалися: додаткових пайових внесків – на 6%, депозитів – на 5%.

Станом на 1 квітня 2023 року 12 кредитних спілок порушували норматив достатності капіталу.

Довідково

"Огляд небанківського фінансового сектору" – це щоквартальний інформаційний продукт, публікацію якого Національний банк України започаткував у жовтні 2020 року.

У центрі уваги – діяльність небанківських фінансових установ під регуляцією НБУ: страховиків, кредитних спілок, фінансових компаній та ломбардів. Огляд висвітлює ключові тенденції небанківського фінансового ринку і формує комплексне розуміння стану сектору.

Огляд підготовлено на основі інформації надавачів небанківських фінансових послуг, що подали звітність до Національного банку України станом на 8 травня 2023 року.

Разом із поданням звітності за І квартал 2023 року небанківські фінансові установи коригували звітні показники на вимогу регулятора чи звітували за попередні періоди, зокрема за ІV квартал 2021 року, І–ІV квартали 2022 року.

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини