Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Планові щоденні обсяги інтервенцій з купівлі валюти на міжбанківському валютному ринку зменшено з 20 млн дол. США до 5 млн дол. США

Планові щоденні обсяги інтервенцій з купівлі валюти на міжбанківському валютному ринку зменшено з 20 млн дол. США до 5 млн дол. США

Починаючи з 1 серпня до кінця 2021 року Національний банк має намір щоденно купувати на міжбанківському валютному ринку до 5 млн дол. США для нарощування міжнародних резервів. Такі інтервенції здійснюватимуться лише за умови зміцнення курсу гривні порівняно з попереднім торговельним днем. Попередній індикатор, що діяв з кінця квітня 2020 року, становив 20 млн дол. США. 

Перегляд індикатора відповідає характеру монетарної політики Національного банку, спрямованої на подолання інфляційного тиску, та сприятиме поліпшенню механізму монетарної трансмісії через валютний канал.

"Міжнародні резерви України зараз перебувають на високому рівні – більше 28 млрд дол. США. Врахувавши це, Правління НБУ вирішило зменшити планові обсяги інтервенцій для купівлі валюти в резерви", – зазначив заступник Голови НБУ Юрій Гелетій. 

Індикативний обсяг купівлі валюти в розмірі 5 млн дол. США становить трохи більше 1% від середньоденного обсягу операцій на міжбанківському валютному ринку, тому він не перешкоджатиме ринковому курсоутворенню. 

Нагадаємо, що згідно зі Стратегією валютних інтервенцій, ще одним завданням зі здійснення валютних інтервенцій Національним банком є згладжування надмірних коливань на валютному ринку. Відповідно центробанк за необхідності продовжить проводити інтервенції з купівлі або продажу валюти в ті дні, коли існуватиме суттєвий дисбаланс між пропозицією та попитом на ринку. 

Водночас, ситуація на валютному ринку в цьому році покращилася. Ринок розвивається, поглиблюється та стає дедалі ліквіднішим. Відповідно, збільшується його здатність до самозбалансування та зменшується участь Національного банку. У січні–липні 2021 року валютний ринок залишався збалансованим за троєкратного зменшення інтервенцій регулятора порівняно з аналогічним періодом 2020 року.

"Наша політика залишається незмінною, тобто ми, як і раніше, будемо лише згладжувати надмірні курсові коливання. У нас немає намірів змінювати нашу Стратегію валютних інтервенцій, і, тим паче, відходити від режиму плаваючого курсоутворення. Баланс попиту й пропозиції на валюту з боку учасників валютного ринку й надалі визначатиме курс гривні", – додав Голова Національного банку Кирило Шевченко. 

Довідково

Планові обсяги інтервенцій мають виключно індикативний характер. Залежно від ситуації на ринку інтервенції Національного банку з купівлі валюти можуть бути меншими або взагалі не відбуватися. Обсяги купівлі упродовж дня можуть перевищувати оголошений обсяг, однак такі інтервенції проводитимуться для виконання інших завдань, передбачених Стратегією валютних інтервенцій Національного банку, зокрема для згладжування значних коливань на валютному ринку.

Встановлення кількісних індикаторів для щоденних інтервенцій є важливим елементом режиму плаваючого обмінного курсу. За цього режиму НБУ не підтримує жодного значення обмінного курсу, а присутність НБУ на валютному ринку зумовлюється необхідністю накопичувати міжнародні резерви, згладжувати функціонування валютного ринку та підтримувати трансмісію ключової процентної ставки.

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини