Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Ризики фінансового сектору є помірними та контрольованими, державні банки продовжують реалізацію стратегій скорочення NPL – підсумки засідання РФС 12 жовтня 2021 року

Ризики фінансового сектору є помірними та контрольованими, державні банки продовжують реалізацію стратегій скорочення NPL – підсумки засідання РФС 12 жовтня 2021 року

12 жовтня відбулося чергове засідання Ради з фінансової стабільності (далі – РФС). На порядку денному засідання було кілька питань: огляд системних ризиків фінансового сектору; результати стрес-тестування та хід реалізації державними банками стратегій скорочення NPL; статус виконання Фондом  гарантування вкладів фізичних осіб (далі – ФГВФО) заходів, спрямованих на стягнення шкоди з колишніх власників та керівників банків.

Ризики фінансового сектору залишаються помірними

У першому півріччі 2021 року відновлення економіки було слабшим ніж очікувалося, проте у ІІІ кварталі економічна активність пожвавилася завдяки інвестиційному та споживчому попиту, сприятливим умовам торгівлі та значному врожаю.

Інфляція залишається значно вищою за цільовий показник. Сповільнення інфляції очікується з IV кварталу, повернення до цілі – у другому півріччі 2022 року.

Завдяки надходженням від МВФ у межах розподілу СПЗ Україна успішно пройшла через період пікових виплат за зовнішніми боргами у вересні. На валютному ринку домінує ревальваційний тиск.

Більшість системних ризиків фінансового сектору зараз є помірними та контрольованими.

Триває зростання депозитної бази банків: станом на кінець вересня гривневі кошти бізнесу зросли на 28% у річному вимірі, населення – на 15%. Банки активно кредитують бізнес та населення: темпи зростання чистих гривневих корпоративних кредитів перевищують 40%, зростання чистих роздрібних кредитів у гривні становить близько 30% р/р, зокрема активно розвивається іпотечне кредитування.

Банки переважно стійкі та добре капіталізовані – результати стрес-тестування

Члени РФС також розглянули результати стрес-тестування банків, зокрема державних. Воно виявило, що попри пройдену кризу банки здебільшого добре капіталізовані. Ті з них, для яких встановлено вищий за мінімальні вимоги необхідний рівень нормативів достатності капіталу, вже надали до НБУ програми капіталізації/реструктуризації. Вони передбачають низку заходів, здійснюючи які банки зможуть суттєво знизити виявлені ризики для своєї діяльності. Серед таких заходів: оптимізація адміністративних витрат, робота з проблемними активами, подальше заміщення проблемного кредитного портфеля якісними новими кредитами, здешевлення ресурсної бази, приріст чистого комісійного доходу шляхом комерціалізації банківських послуг.

Найбільший ефект у зниженні частки NPL банківського сектору продемонстрували державні банки

Банківська система з 1 січня 2020 року суттєво зменшила рівень непрацюючих кредитів (NPL) – до 35% на 1 вересня 2021 року. Найбільший ефект показали державні банки, скоротивши портфелі NPL на 108 млрд грн, що складає майже 80% від загального скорочення в банківській системі.  Основним інструментом оздоровлення портфелів залишається списання раніше зарезервованих непрацюючих активів з одночасним продовженням роботи з повернення коштів.

Державні банки наразі не бачать нормативних перешкод з боку НБУ та уряду для ефективного врегулювання проблемних боргів. Водночас банки очікують на  ефективніший захист своїх прав у судах.

У фокусі уваги робота ФГВФО з відшкодування збитків власниками та керівниками збанкрутілих банків

Члени РФС заслухали звіт представників ФГВФО щодо заходів, спрямованих на повернення активів неплатоспроможних банків та стягнення шкоди в українській та закордонній юрисдикціях із менеджменту та ексвласників банків.

РФС рекомендувала Фонду продовжити роботу зі стягнення заподіяної банкам та їх кредиторам шкоди (збитків).  

Подальші плани на виконання домовленостей із МВФ

Члени Ради домовилися про подальші кроки з підвищення ефективності роботи зі зменшення витрат держави на збанкрутілі банки та повернення активів неплатоспроможних банків, ураховуючи можливі ризики несприятливих судових рішень. Комплекс відповідних заходів буде деталізовано у стратегії, напрацьованій міжвідомчою робочою групою з питань повернення активів збанкрутілих банків, створеною Кабінетом Міністрів України.

Довідково

Участь у засіданні взяли члени Ради з фінансової стабільності: Міністр фінансів України Сергій Марченко, Голова Національного банку України Кирило Шевченко, директор-розпорядник Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Світлана Рекрут, Голова Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку Руслан Магомедов, заступники Голови Національного банку України Юрій Гелетій та Ярослав Матузка, заступник Міністра фінансів України з питань європейської інтеграції Юрій Драганчук, Заступник Керівника Офісу Президента України Юлія Свириденко.

Рада з фінансової стабільності створена в березні 2015 року указом Президента України і є форумом для фахового обговорення системних ризиків, що загрожують фінансовій стабільності держави

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини