Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Спрощено ведення касових операцій у національній валюті

Спрощено ведення касових операцій у національній валюті

Національний банк України спрощує фізичним особам - підприємцям ведення касових операцій у національній валюті.

Це зумовлено тим, що Закон України “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо функціонування електронного кабінету та спрощення роботи фізичних осіб – підприємців” спростив роботу фізичних осіб - підприємців – платників єдиного податку першої та другої груп та платників єдиного податку третьої групи, які не є платниками податку на додану вартість, а саме – скасоване ведення книги обліку доходів фізичними особами-підприємцями. Такі фізичні особи-підприємці вестимуть облік у довільній формі (паперовій або електронній), помісячно відображаючи отримані доходи.

Оскільки чинне Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні містить посилання на документи, які застосовують фізичні особи - підприємці для обліку готівки, Національний банк привів його у відповідність до вимог цього закону.

Також урегульовані питання щодо вимог оформлення суб’єктами господарювання заготівлі металобрухту та операцій із металобрухтом за готівкові кошти відповідно до норм Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо детінізації ринку металургійної сировини та операцій з металобрухтом”.

Відповідні норми містить постанова Правління Національного банку від 08 грудня 2020 року № 155 “Про внесення змін до Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні”. Вона набирає чинності з 15 грудня 2020 року, водночас підпункти, що стосуються спрощення обліку фізичними особами-підприємцями, – із 01 січня 2021 року.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини