Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
У 2020 році міжнародні резерви України зросли до восьмирічного максимуму

У 2020 році міжнародні резерви України зросли до восьмирічного максимуму

За підсумками 2020 року міжнародні резерви України зросли на 15% і на 1 січня 2021 року сягнули 29,133 млрд дол. США (в еквіваленті). Такий обсяг резервів є рекордним за останні вісім років (востаннє більший від вищезазначеного обсяг було зафіксовано ще у вересні 2012 року), а також відповідає прогнозу Національного банку, розміщеному в Інфляційному звіті за жовтень 2020 року.

Збільшити міжнародні резерви загалом на 3,8 млрд дол. США у кризовий рік Національному банку вдалося за рахунок послідовної політики на валютному ринку. Зокрема, попри те, що в березні 2020 року чистий продаж валюти центральним банком склав 2,2 млрд дол. США, регулятор згладжував коливання в бік знецінення гривні під час запровадження карантинних заходів – обсяги чистої купівлі валюти за рік перевищили 1 млрд дол. США. 

Одночасно в 2020 році обсяг платежів з обслуговування та погашення державного та гарантованого державою боргу склав 10,4 млрд дол. США в еквіваленті та був майже тотожним розміру надходжень на користь уряду (10,3 млрд дол. США).

На збільшення обсягу міжнародних резервів у 2020 році також вплинуло підвищення вартості фінансових інструментів (унаслідок зміни ринкової вартості та курсів валют) на 2,3 млрд дол. США.

У грудні 2020 року міжнародні резерви України зросли майже на 3 млрд дол. США. Це обумовлено значним рівнем надходжень на користь уряду, а також позитивним сальдо операцій Національного банку на міжбанківському валютному ринку. Динаміку резервів у грудні визначали такі чинники:

  • по-перше, операції уряду з управління державним боргом. Валютні надходження на користь уряду становили майже 3 млрд дол. США (в еквіваленті). Зокрема, 1 млрд дол. США (в еквіваленті) надійшов від розміщення внутрішніх державних облігацій (ОВДП) та 670,2 млн дол. США – від розміщення єврооблігацій (ОЗДП). Водночас загальний обсяг платежів з обслуговування та погашення державного боргу в іноземній валюті становив 478,3 млн дол. США (в еквіваленті). З цієї суми 414,9 млн дол. США були спрямовані на обслуговування та погашення ОВДП, номінованих в іноземній валюті, решта коштів – на виконання інших зобов’язань держави в іноземній валюті;
  • по-друге, операції Національного банку на міжбанківському валютному ринку. У першій половині грудня на ринку спостерігалася надлишкова пропозиція валюти через активізацію нерезидентів на аукціонах ОВДП. Національний банк у цей період викупив 378,6 млн дол. США в резерви. У другій половині місяця попит на іноземну валюту зріс, зокрема через активізацію бюджетних виплат. Для згладжування девальваційних коливань Національний банк провів декілька інтервенцій з продажу валюти на суму 89,4 млн дол. США. Отже, чистий обсяг купівлі валюти центральним банком на міжбанківському валютному ринку в грудні склав 289,2 млн дол. США;
  • по-третє, переоцінка фінансових інструментів. Їх вартість у минулому місяці збільшилася на 217,5 млн дол. США (в еквіваленті).

Поточний обсяг міжнародних резервів покриває 4,8 місяців майбутнього прогнозованого імпорту і є достатнім для виконання зобов’язань України та поточних операцій уряду й Національного банку. Дані про міжнародні резерви та ліквідність у іноземній валюті складаються та публікуються щомісяця:

  • не пізніше сьомого дня місяця, наступного за звітним – попередні дані;
  • не пізніше двадцять першого дня місяця, наступного за звітним – уточнені дані.

Уточнені дані та структуру міжнародних резервів можна переглянути за посиланням.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини