Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Вплив коронакризи ще відчутний, проте банки вже поліпшили очікування з перспектив кредитування – Опитування про умови кредитування

Вплив коронакризи ще відчутний, проте банки вже поліпшили очікування з перспектив кредитування – Опитування про умови кредитування

У ІІ кварталі лишався відчутним негативний вплив коронакризи як на попит населення та бізнесу на кредити, так і на стандарти кредитування. Про це свідчать результати "Опитування про умови банківського кредитування" за ІІІ квартал 2020 року, проведеного з 18 червня по 9 липня 2020 року.

Водночас опитані фінустанови очікують, що у наступному кварталі відновиться попит на кредити з боку як населення, так і бізнесу, а умови кредитування пом’якшаться.

Коронакриза стримувала кредитування у ІІ кварталі

У квітні-червні 2020 року на тлі продовження коронакризи попит бізнесу на кредити майже не змінився, якщо порівняти з минулим кварталом, показавши лише певне зростання з боку малих та середніх підприємств (МСП). Тут ключовими чинниками стали реструктуризація боргу, здешевлення вартості кредитів, потреба в запасах коштів та обіговому капіталі. З боку великих підприємств головними чинниками зниження попиту стали зменшення їх потреб у запасах коштів, обіговому капіталі та капітальних інвестиціях.

Так само знижувався і попит населення на кредити, зокрема на споживчі позики, через пригнічені споживчі настрої та зменшення витрат на товари тривалого вжитку.  Водночас і для населення, і для бізнесу інтерес до кредитування підтримувало подальше зниження ставок за кредитами. Така тенденція продовжується вже четвертий квартал поспіль.

Водночас, у ІІ кварталі банки посилювали стандарти кредитування (внутрішні нормативи та критерії, якими керується банк у своїй кредитній політиці) другий квартал поспіль. Для бізнесу таке посилення пов’язане з негативними курсовими та економічними очікуваннями банками, а для кредитів населенню – з очікуваннями погіршення платоспроможності позичальників і зниженням загальної економічної активності в країні. Також другий квартал поспіль знижувався і рівень схвалення заявок на кредити.

У ІІ кварталі 79% опитаних банків вказали на зростання рівня кредитного ризику, але загалом оцінки рівня ризиків у ІІ кварталі були кращі, ніж в попередньому кварталі.

Очікування банків на майбутнє покращились

Пік негативних очікувань банків було пройдено в минулому кварталі, а вже у поточному опитуванні очікування банків на наступні 12 місяців почали покращуватись. Майже 60% респондентів очікує збільшення обсягу кредитного портфеля в наступні 12 місяців, що вдвічі більше, ніж у попередньому опитуванні. Зокрема, банки очікують на зростання попиту на кредити МСП. Великі банки оптимістичніше оцінюють перспективи зростання обсягу корпоративного портфеля, але водночас, їхні очікування відновлення споживчого кредитування у наступні 12 місяців стримані, хоча у ІІІ кварталі банки очікують відновлення попиту населення на споживчі кредити та іпотеку.

Разом з тим, банки і надалі очікують погіршення якості кредитних портфелів, хоча ці очікування дещо поліпшились порівняно з попереднім кварталом. Також фінустанови вказують на певне відновлення зростання обсягів депозитів: близько половини респондентів очікує припливу коштів населення та бізнесу.

Банки повідомили, що сподіваються на пом’якшення стандартів кредитування бізнесу та населення (споживчі кредити та іпотека) у наступні три місяці.

Примітка

Опитування проводилося з 18 червня до 09 липня 2020 року серед кредитних менеджерів 24 банків, частка яких у загальному обсязі активів банківської системи становить 91%. Результати опитування відображають думку респондентів і не є оцінками чи прогнозами Національного банку України

Довідково

Національний банк України публікує "Опитування про умови банківського кредитування" щокварталу. Мета опитування – покращити розуміння стану й тенденцій розвитку кредитного ринку Національним банком та учасниками банківського сектору. Звіт містить узагальнені оцінки і прогнози змін стандартів та умов кредитування корпоративного сектору і домогосподарств, змін кредитного попиту тощо.

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини