Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
За 2020 рік сума платежів через СЕП зросла більш ніж на третину

За 2020 рік сума платежів через СЕП зросла більш ніж на третину

У 2020 році система електронних платежів Національного банку України (далі – СЕП) працювала ефективно та надійно, забезпечуючи високий рівень безпеки міжбанківських переказів у національній валюті.

Торік через СЕП здійснено 385 млн початкових платежів на суму майже 45 трлн грн, що більше на 38% за сумою, ніж у 2019 році (384 млн. початкових платежів на суму майже 33 трлн грн відповідно).

У середньому за день у СЕП упродовж минулого року оброблялося близько 1,5 млн початкових платежів на суму 178 млрд грн. Водночас потенційно система здатна обробляти упродовж одного банківського дня практично у 10 разів більше платежів, ніж теперішні обсяги.

Переважна більшість початкових платежів торік надіслали до системи банки України та їхні філії – 94% від їх загальної кількості.

Як свідчить структура платежів у системі у 2020 році:

за кількістю найчастіше оброблялися невеликі платежі:

  • до 1 тис. грн – 49%;
  • від 1 тис. грн до 100 тис. грн – 47%;
  • від 100 тис. грн і більше – 4%;

за сумою найбільше платежів припадало на великі платежі:

  • до 1 тис грн – менше 1%
  • від 1 тис грн до 100 тис грн – 5%
  • від 100 тис грн і більше – 95%.

Нагадаємо, що із серпня минулого року СЕП запрацювала в режимі 23/7. Це стало першим етапом для майбутнього переходу системи на цілодобовий режим роботи. Перехід СЕП на режим роботи 24/7 планується реалізувати в межах модернізації системи разом з її переходом на міжнародний стандарт ISO 20022. Зокрема, у 2021 році регулятор планує активно працювати над цим проєктом, мета якого – осучаснення фінансової інфраструктури України відповідно до світових тенденцій та вимог часу й бізнесу, а також підвищення конкурентоспроможності нашої країни та її інтеграція зі світовими ринками.

Довідково

Система електронних платежів Національного банку (СЕП) – державна банківська платіжна система, що забезпечує проведення міжбанківського переказу через рахунки, відкриті в Національному банку України.

Національний банк України є платіжною організацією та розрахунковим банком системи. Це єдина системно важлива платіжна система в Україні. Вона забезпечує здійснення 96% міжбанківських переказів коштів у національній валюті в межах України.

Учасниками СЕП станом на 01 січня 2021 року були 74 банки, Державна казначейська служба та Національний банк України.

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини