Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Зустріч із керівниками підприємств на тему "Діяльність Національного банку України як мегарегулятора"

Зустріч із керівниками підприємств на тему "Діяльність Національного банку України як мегарегулятора"

Національний банк 22 жовтня 2021 року провів зустріч на тему "Діяльність Національного банку України як мегарегулятора" із керівниками українських підприємств, які беруть участь в опитуваннях щодо ділових очікувань. Її мета – поінформувати представників бізнесу про діяльність регулятора та отримати зворотний зв’язок для розуміння нагальних питань, що потребують конструктивного діалогу та ефективних рішень. 

У заході, який  зібрав представників 71 підприємства майже всіх видів діяльності та регіонів України, взяли участь заступник Голови Національного банку Сергій Ніколайчук, директор Департаменту статистики та звітності Юрій Половньов і експерти – працівники департаментів відкритих ринків, нагляду за ринком небанківських фінансових послуг, платіжних систем та інноваційного розвитку. 

Вже вдруге було застосовано формат інтерактивного спілкування в застосунку Zoom у формі відповідей на запитання, які учасники мали можливість поставити як завчасно, так і безпосередньо під час презентацій доповідачів або упродовж сесії запитань-відповідей.

Програма зустрічі охопила широке коло питань, зокрема:

  • монетарна політика за режиму інфляційного таргетування;
  • досвід використання мобільного застосунку для онлайн-опитувань підприємств;
  • огляд ринку небанківських фінансових послуг, зокрема ринку страхування;
  • валютне регулювання.

Досягнення й перспективи монетарної політики за режиму інфляційного таргетування 

5 ключових досягнень шестирічного періоду дії режиму інфляційного таргетування (ІТ):

  • інфляція та її волатильність знизилася, поліпшились інфляційні очікування;
  • стабільніший курс, стійкий тренд на дедоларизацію економіки, відновлення міжнародних золотовалютних резервів для підвищення стійкості економіки до нових викликів;
  • процентні ставки є нижчими та стабільнішими;
  • вільний доступ банків до кредитів НБУ для підтримання ліквідності;
  • економіка є стійкішою, а зростання – стабільнішим.

Національний банк продовжить дотримуватися режиму інфляційного таргетування. Нещодавнє рішення Правління НБУ залишити незмінною облікову ставку на рівні 8,5% узгоджується з метою поступового зниження інфляції до цілі 5%. Якщо проінфляційні ризики реалізовуватимуться, НБУ готовий додатково підвищити облікову ставку та задіяти інші монетарні інструменти для приведення інфляції до цілі.

Мобільні опитування підприємств – тренд чи мода?

Центробанки все більше уваги приділяють комунікації з ринком під час формування економічної політики та ухвалення рішень, у тому числі за допомогою опитувань. Національний банк у вересні мав честь приймати ХІ щорічну міжнародну конференцію з опитувань бізнесу центральними банками. У фокусі уваги учасників заходу – представників центробанків з понад 20 країн – була тема нових підходів  до збирання та аналізу інформації в часи пандемії. НБУ презентував свій досвід використання мобільного застосунку для онлайн-опитувань підприємств. Це новий інструмент оптимізації збору даних, збільшення кількості респондентів,  спрощення їх доступу до важливої інформації. Мобільні опитування надають можливість отримати найшвидший зворотний зв’язок від учасників ринку, вчасно з’ясовувати реакцію економічних агентів на власні рішення та дії, виміряти їх настрої та очікування, щоб на основі аналізу даних розробляти інструменти ефективної економічної політики.

Огляд ринку страхування

Національний банк з 1 липня 2020 року є регулятором ринку небанківських фінансових установ і проводить масштабну роботу, спрямовану на його оздоровлення, наближення стандартів роботи, регулювання й звітності до найкращих світових зразків. 

Динаміка показників ринку страхування за останні 4 квартали свідчить про повернення діяльності до нормального бізнес-циклу та адаптацію до роботи в умовах карантинних обмежень. Всі основні показники сегменту страхування продемонстрували приріст у першому півріччі 2021 року, незважаючи на зменшення кількості учасників з 1 липня 2020 року на 46 компаній (понад 20%). Більшість з них припинили діяльність за власною ініціативою, 8 компаній були виведені з ринку за неподання звітності. На сьогодні 100% зареєстрованих страхових компаній звітують про результати своєї діяльності. 

Ринок страхових та інших небанківських фінансових послуг під регулюванням Національного банку трансформується, стає транспарентнішим та  надійнішим.

Довідково

Національний банк продовжуватиме практику регулярних зустрічей із керівниками підприємств, які беруть участь в опитуваннях щодо ділових очікувань, і традиційно запрошує підприємства активніше долучатися до онлайн-опитувань у мобільному застосунку "Щомісячні опитування підприємств". Завантажити його можна на майданчиках Google Play та Apple Store.

Відеозапис зустрічі можна переглянути за посиланням.

 

Теги
Документи
Your browser does not support SVGs
Монетарна політика за режиму ІТ: досягнення та перспективи
Завантажити
Your browser does not support SVGs
Мобільні опитування - тренд чи мода?
Завантажити
Your browser does not support SVGs
Огляд страхового ринку за І півріччя 2021 року
Завантажити
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини