Українська | English

Головна » Прес-центр » Новини

Коментар Національного банку України щодо рівня інфляції у червні 2017 року

10.07.2017

прес-реліз

 

У червні 2017 року споживча інфляція очікувано прискорилася і становила 15.6% у річному вимірі (13.5% у травні). За місяць індекс споживчих цін зріс на 1.6%. Про це свідчать дані, опубліковані Державною службою статистики України (ДССУ).

 

Фактична інфляція виявилася вищою за оцінки Національного банку. Це пов’язано насамперед з більш швидким, ніж очікувалося, зростанням цін на сирі продукти харчування, а також збереженням посиленого впливу адміністративних факторів. Водночас фундаментальний інфляційний тиск залишався помірним, загалом відповідаючи нашим очікуванням.


   Базова інфляція у червні прискорилася до 6.8% р/р (у місячному вимірі становила 0.2%). Прискорення базової інфляції пояснюється подальшим зростанням тарифів на послуги з утримання будинків та прибудинкових територій високими темпами, а також впливом вторинних ефектів від підвищення цін на сирі продукти. Останні зумовили прискорення зростання цін на продукти харчування з високим ступенем обробки (до 8.4% р/р). Також прискорилося зростання цін на послуги, які входять до показника базової інфляції (послуги закладів з охорони здоров’я, відпочинку та культури, ресторанів та готелів). Разом з тим, зниження інфляційних очікувань на тлі посилення курсу гривні до долара США утримувало ціни на імпортовані товари практично незмінними та сприяло сповільненню зростання цін на одяг та взуття.


   Зростання цін на сирі продовольчі товари очікувано продовжило прискорюватися, однак темпи зростання (23.6% р/р та 7.2% м/м) перевищили наші очікування. Насамперед пришвидшилося зростання цін на овочі та фрукти (відповідно до 40.7% та 29.0% р/р). Крім втрати частини врожаю (зокрема полуниці) внаслідок несприятливих погодних умов, динаміка цін на плодоовочеву продукцію продовжила відображати зміни методології ДССУ до обрахування ІСЦ, запроваджені з початку 2017 року. Зокрема, якщо раніше одним з основних методів розрахунків цін на таку продукцію був метод середньозважених цін (коли ціни на продукцію різних сезонів зважувалися на частку їх реалізації), то відтепер у різні періоди року реєструються ціни тих товарів, які переважають на ринку. Як наслідок, змінилося відображення сезонного чинника для плодоовочевої продукції – зокрема ціни відчутно зростатимуть саме у ті місяці, коли з’являється рання продукція (зокрема у травні-червні) чи надходить продукція імпортного походження. І навпаки, ціни знижуватимуться більш суттєво з масовою появою продукції вітчизняного виробництва.


Крім того, зростання цін на м’ясо та молоко в річному вимірі продовжувало прискорюватися внаслідок вищих світових цін та значних обсягів експорту. Також у червні очікувано відновилося подорожчання яєць на тлі поступового скасування обмежень на експорт продукції птахівництва до окремих країн.


   Зростання цін та тарифів, що регулюються адміністративно, прискорилося до 28.8% р/р (зросли на 1.3% м/м). Це відбулося насамперед внаслідок відображення залишку від підвищення тарифів на холодну воду та водовідведення у травні. Також тривало прискорення зростання цін на тютюнові вироби на тлі збереження проблем із дистрибуцією. Водночас продовжувало уповільнюватися зростання цін на алкогольні напої.

 

   Ціни на паливо, як і очікувалось, сповільнили зростання до 11.5% р/р (знизилися на 1.0% м/м) на тлі здешевлення нафти у попередні місяці та сприятливої ситуації на валютному ринку.

 

Національний банк очікує, що значна частина зазначених ефектів буде нівельована в другій половині року. Проте, поточна динаміка ІСЦ та його складових свідчить про подальше посилення ризиків для досягнення цілі за загальною інфляцією на кінець 2017 року.

 


  На початок сторінки  
 
Остання модифiкацiя   10.07.2017