Українська | English

Головна » Прес-центр » Новини

Коментар Національного банку щодо рівня інфляції у березні 2019 року

10.04.2019

прес-реліз

 

У березні 2019 року споживча інфляція в річному вимірі сповільнилася до 8,6% з 8,8% у лютому. У місячному вимірі ціни зросли на 0,9%. Про це свідчать дані, опубліковані Державною службою статистики України.

 

Фактичний показник інфляції в березні практично відповідав прогнозу, опублікованому в "Інфляційному звіті" (січень 2019 року). Базова інфляція уповільнилася дещо швидше, ніж очікувалося, насамперед завдяки зміцненню обмінного курсу гривні до валют країн-партнерів. Темпи зростання цін на продукти харчування дещо перевищували прогноз, однак дія тимчасових факторів, які зумовили їх прискорення наприкінці 2018 року та на початку 2019 року, поступово вичерпується.

 

Базова інфляція у річному вимірі в березні сповільнилася до 7,6% з 7,8% у лютому.

 

 

 

Під впливом зміцнення гривні до кошика валют країн-партнерів і далі все повільніше зростали ціни на непродовольчі товари (минулого місяця – на 2,7% р/р). Порівняно з лютим сповільнилося подорожчання побутової техніки, меблів, побутових товарів, фармацевтичної продукції. Крім того, подешевшала аудіовізуальна та комп’ютерна техніка. Зберігалися низькі темпи зростання цін на одяг та взуття.

 

Темпи зростання цін на послуги залишилися на рівні попереднього місяця (14,1% р/р). Уповільнилося подорожчання послуг закладів громадського харчування, хімічного чищення, ремонту, амбулаторних, страхових послуг та оренди житла. Внаслідок високої бази порівняння меншими темпами зростали ціни на послуги з утримання будинків та прибудинкових територій. Натомість прискорилося подорожчання послуг кінотеатрів, кабельного телебачення та мобільного зв’язку на тлі значних інвестиційних витрат бізнесу в цих галузях.

 

Річні темпи зростання цін на продукти харчування з високим ступенем обробки дещо знизилися (до 8,7% р/р). Внаслідок розширення пропозиції та падіння світових цін не так швидко дорожчали м’ясні продукти. Здешевлення олійних на світових ринках та рекордний врожай соняшнику сприяли повільнішому підвищенню цін на соняшникову олію. Менш суттєво зростали ціни на молочну продукцію. Натомість під впливом збільшення виробничих витрат прискорилося зростання цін на хлібопродукти.

 

Зростання цін на сирі продукти харчування сповільнилося (до 3,6% р/р). Зокрема продовжили дешевшати фрукти завдяки нижчим цінам на імпортовані банани та цитрусові, а також високому минулорічному врожаю яблук. Через значний приріст продукції в птахівництві тривало зниження цін на яйця. Крім того, темпи підвищення цін на овочі борщового набору знизилися, хоча і залишилися високими через їх слабку пропозицію на внутрішньому та європейському ринках у попередні періоди. Водночас прискорилося подорожчання тепличних овочів через їх недостатню пропозицію з Туреччини. Підвищення цін на зовнішніх ринках і дефіцит якісної сировини також зумовили високі темпи подорожчання борошна.

 

Темпи зростання адміністративно регульованих цін залишилися незмінними (18,7% р/р). Підвищення тарифів на постачання холодної води, каналізацію та вартості проїзду в залізничному і міському транспорті було компенсоване повільнішим зростанням цін на соціальні сорти хліба, алкогольні напої та тютюнові вироби.

 

 

Ціни на паливо залишилися нижчими, ніж у минулому році (на 3,5% р/р). Водночас під впливом подорожчання нафти на світових ринках в останні місяці падіння внутрішніх цін на паливо уповільнилося порівняно з лютим.

 

Поточна динаміка споживчої інфляції та її складових свідчить про подальше послаблення інфляційного тиску. Національний банк і надалі буде спрямовувати свою політику на уповільнення темпів зростання цін та досягнення середньострокової цілі з інфляції в 5% ± 1в.п.

 

Ключові показники оновленого макроекономічного прогнозу будуть оприлюднені 25 квітня 2019 року під час прес-брифінгу Правління за результатами засідання з монетарних питань, а детальніше у Інфляційному звіті за квітень 2019 року, який буде опубліковано 3 травня.

 


  На початок сторінки  
 
Остання модифiкацiя   10.04.2019