Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Банки констатують зростання ризиків, але очікують збільшення попиту на кредити населенню та МСП – Опитування про умови банківського кредитування

Банки констатують зростання ризиків, але очікують збільшення попиту на кредити населенню та МСП – Опитування про умови банківського кредитування

Фінустанови зберігають оптимістичні очікування стосовно припливу депозитів і приросту портфеля кредитів населенню та бізнесу. Водночас банки констатують зростання ризиків, особливо кредитного, який збільшився у ІІ та очікувано зросте у ІІІ кварталі. Про це свідчать результати Опитування про умови банківського кредитування.

Банки очікують, що депозити та кредити надалі зростатимуть

На думку опитаних фінустанов, у наступні 12 місяців портфелі депозитів і кредитів зростатимуть. Такі очікування зберігаються 13 кварталів поспіль у роздрібному сегменті й 11 – у корпоративному.

74% респондентів прогнозують збільшення портфеля корпоративних кредитів, а 70% – роздрібних. Окремі великі банки очікують несуттєвого погіршення якості кредитного портфеля фізосіб, водночас всі респонденти вважають, що якість кредитів бізнесу не зміниться.

Дві третини опитаних очікують припливу депозитів як підприємств, так і домогосподарств. 

У ІІІ кварталі зростатиме попит на кредити МСП, гривневі та короткострокові позики

Очікування респондентів на ІІІ квартал відповідають результатам ІІ кварталу. Банки передбачають, що у липні-вересні попит на кредити зросте, зокрема від малих і середніх підприємств та від населення у споживчому сегменті. На думку опитаних, як і в попередні квартали, найпопулярнішими будуть короткострокові позики та кредити у гривні.

Загалом респонденти вважають, що у ІІІ кварталі стандарти кредитування (внутрішні нормативи та критерії, якими керується банк у своїй кредитній політиці) для бізнесу та населення не зміняться, хоча 19% опитаних фінустанов очікують посилення вимог до кредитів у валюті, а 16% – до довгострокових позик бізнесу.

На думку банків, кредитні стандарти можуть незначно знизитися в сегменті кредитів МСП, короткострокових та гривневих позик.

Триває зростання попиту на кредити МСП та населенню

У квітні-червні справдилися очікування щодо зростання попиту на кредити МСП, гривневі та короткострокові позики. Така динаміка зумовлена потребами бізнесу в оборотному капіталі, коштах для інвестицій та необхідністю великих компаній реструктурувати борги. У попередньому  кварталі стандарти кредитування для корпоративних позичальників майже не змінилися, хоча кожен п’ятий банк повідомив, що до МСП вимоги несуттєво пом’якшилися через посилення конкуренції за якісного позичальника.

У ІІ кварталі зростав і попит населення на споживчі кредити. Про це заявили  переважно банки з великими портфелями кредитів фізичним особам. Цьому сприяло покращення споживчих настроїв та зростання витрат на товари тривалого вжитку. Стандарти кредитування домогосподарств в минулому кварталі не змінилися.

Лише 15% опитаних звітували про послаблення внутрішніх нормативів та критеріїв відбору позичальників у споживчому сегменті через посилення конкуренції з іншими банками, позитивні очікування економічного зростання та підвищення платоспроможності споживачів.

Банки покращили власну оцінку боргового навантаження на позичальників. Частка респондентів, що вважають боргове навантаження в корпоративному секторі високим, знизилася з 27% у І кварталі до 18% у ІІ кварталі. А от боргове навантаження на МСП вважали низьким або середнім 92% опитаних: баланс відповідей був рекордно низьким за весь період спостережень.

Оцінка закредитованості домогосподарств продовжує знижуватися: 88% респондентів оцінили її рівень як низький або середній.

У ІІ кварталі загальний рівень ризиків підвищився

За оцінками банків, у минулому кварталі підвищилися всі ризики, крім валютного, який залишається низьким три квартали поспіль. Злам тенденції відбувся в процентному, операційному та ризику ліквідності: у І кварталі вони знижувалися, а тепер почали зростати.

Найпомітнішим стало збільшення кредитного ризику (40% опитаних), хоча в І кварталі банки очікували його значного зниження.

Опитані фінустанови очікують, що у ІІІ кварталі найсуттєвіше може збільшитися валютний ризик (баланс відповідей 18%). Також можуть зрости кредитний та операційний ризики. Водночас, на думку респондентів, процентний і ризик ліквідності повинні знизитися.

Наступне опитування про умови банківського кредитування, що стосуватиметься очікувань на ІV квартал 2019 року, буде опубліковано у жовтні 2019 року.

Примітка. Опитування проводилося з 19 червня до 10 липня 2019 року серед кредитних менеджерів 50 банків, частка яких у загальному обсязі активів банківської системи становить 99%. Результати опитування відображають думку респондентів і не є оцінками чи прогнозами Національного банку України.

Довідка. Національний банк публікує "Опитування про умови банківського кредитування" щокварталу. Мета опитування – поглибити розуміння стану й тенденцій розвитку кредитного ринку Національним банком України та учасниками банківського сектору. Звіт містить узагальнені оцінки і прогнози змін стандартів та умов кредитування корпоративного сектору і домогосподарств, змін кредитного попиту тощо.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини