Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Банки продовжують активно кредитувати населення та отримувати рекордні прибутки – Огляд банківського сектору

Банки продовжують активно кредитувати населення та отримувати рекордні прибутки – Огляд банківського сектору

Банківський сектор продовжує працювати прибутково завдяки високій маржі в сегменті роздрібного кредитування, високим комісійним доходам та суттєво нижчому відрахуванню у резерви. Водночас банки мають створити запас капіталу для виконання посилених вимог, які поступово впроваджуються Національним банком. Про це йдеться в черговому "Огляді банківського сектору", опублікованому сьогодні Національним банком.

Банки продовжують активно кредитувати населення

У липні-вересні активно зростав портфель кредитів населенню: у річному вимірі темпи його приросту лишаються на рівні майже 30%. Високі темпи видачі нових кредитів сприяли скороченню частки непрацюючих кредитів у сегменті кредитування фізичних осіб за ІІІ квартал на 2,9 в. п. до 38,1%.

Водночас уповільнилось зростання кредитів корпоративних позичальників через залучення ними позик за кордоном. Загалом портфель чистих гривневих корпоративних кредитів за ІІІ квартал зріс на 1.9% у річному вимірі. Завдяки проведенню банками низки успішних реструктуризацій частка непрацюючих кредитів у цьому сегменті також скоротилась.

Кредити бізнесу упродовж ІІІ кварталу подешевшали: на 0,5 в. п. до 18,1% у гривнях та на 0,6 в. п. до 4,5% річних у валюті.

Зміцнення гривні сприяло зниженню доларизацію чистого кредитного портфеля бізнесу та населення, яка за квартал скоротилася на 2,7 та 1,3 в. п. до 44,8% та 4,4% відповідно.

Висока конкуренція за вкладників стримує зниження ставок за депозитами населення

На кінець ІІІ кварталу продовжували зростати гривневі кошти населення та бізнесу в банках – на 12,7% та 14,3% у річному вимірі відповідно (хоча в квартальному вимірі обсяги гривневі вкладів населення скоротились на 1,1%). Водночас найвищими з 2014 року темпами зростали валютні вклади фізичних осіб.

Незважаючи на послідовне зниження облікової ставки Національним банком до 15,5% у жовтні, висока конкуренція серед банків за вкладників призвела до збільшення ставок за 12-місячними депозитами населення на 0,3 в. п. до 15,8% річних. Незмінною лишається вартість 12-місячних депозитів населення в доларі США – 3,2%. На цьому рівні вона перебуває вже декілька місяців через утримання державними банками одними з найвищих на ринку ставок.

Водночас ставки за депозитами бізнесу знизились до 13% річних, повернувшись до рівня вересня 2018 року.

Рекордні прибутки мають бути використані банками для створення запасу капіталу

Прибуток банківського сектору в січні–вересні у 4,4 рази перевершив результат минулого року і сягнув 48,4 млрд грн, а з 76 діючих банків прибутковими було 66 установ. Такі результати банківського сектору пов’язані з високою маржею в роздрібному сегменті та високими комісійними доходами банків. Рентабельність капіталу сектору становить 38%. Сприятливі макроекономічні умови свідчать, що тенденція до високих прибутків сектору збережеться.

Враховуючи заплановані Національним банком заходи з посилення регуляторних вимог до достатності капіталу, період високої ефективності банків має бути використаний для створення запасу міцності, який дозволить виконати ці вимоги. Нагадаємо, від початку 2020 року активується буфер консервації капіталу – його значення зростатиме щороку на 0,625% до досягнення рівня 2,5% з 01 січня 2023 року. Додатково системно важливі банки повинні будуть утримувати буфер системної важливості (1-2%) від початку 2021 року. Також до кінця року НБУ планує затвердити правила розрахунку капіталу на покриття операційних ризиків. Очікується, що ці правила почнуть діяти від початку 2022 року.

З грудня мінімальне значення коефіцієнта покриття ліквідністю LCR зросте до 100% (на сьогодні – 90%). За очікуваннями Національного банку, усі банки його виконають. До кінця року має бути затверджена методика розрахунку коефіцієнта чистого стабільного фінансування (NSFR). Він стане обов’язковим пруденційним нормативом від початку 2021 року.

Довідково

Дані кредитів та депозитів, що публікуються в "Огляді банківського сектору", відрізняються від відповідних даних з підрозділу "Грошово-кредитна статистика", оскільки:

  • містять дані про банки, що були платоспроможними на звітну дату, якщо не вказано інше;
  • охоплюють дані банків з урахуванням їх філій за межами України;
  • містять дані про кошти, розміщені в інших банках-резидентах та нерезидентах;
  • є скоригованими на резерви за активними операціями, якщо не вказано інше;
  • містять дані іменних ощадних (депозитних) сертифікатів, якщо не вказано інше;
  • містять інформацію про клієнтів-нерезидентів.

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини