Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Банкнотно-монетний двір НБУ виготовив майже 25 млрд банкнот гривні та 11 млрд розмінних і обігових монет

Банкнотно-монетний двір НБУ виготовив майже 25 млрд банкнот гривні та 11 млрд розмінних і обігових монет

За чверть століття Банкнотно-монетний двір Національного банку України виготовив майже 25 млрд банкнот гривні та 11 млрд розмінних і обігових монет. Сьогодні Банкнотно-монетний двір (далі – БМД) на 100% забезпечує потреби України у виготовленні власної грошової одиниці: банкнот, розмінних, обігових та пам’ятних монет.

Про це розповів генеральний директор БМД Володимир Баглай під час прес-туру, присвяченому 25-річчю БМД. Підприємство, що виготовляє українські гроші, було засноване 1 жовтня 1994 року.

Під час візиту журналісти оглянули виробничі потужності підприємства та побачили, як відбувається процес друку банкнот номіналом 1 000 гривень. Ці банкноти гривні нового найвищого номіналу з’являться у готівковому обігу з 25 жовтня 2019 року. Першочергово Національний банк планує ввести у обіг близько 5 млн штук таких банкнот.

Як зазначив Володимир Баглай, Україна має повний цикл виготовлення грошей: від розроблення дизайну та виробництва захищеного паперу до пакування готових банкнот та монет.

На виробництві використовуються найсучасніші технології, застосовуються високі стандарти й інноваційний підхід у виготовленні продукції, впроваджено високотехнологічний автоматизований контроль за якістю продукції. Виготовлення всіх фарб для друку гривні, рецептура яких є державною таємницею, БМД здійснює самостійно із швейцарської сировини. Загалом технологічні можливості БМД повністю відповідають міжнародним стандартам.

За його словами, усю роботу з розробки дизайну та систем захисту, виготовлення паперу, а також друк банкнот гривні третього (зразка 2003 – 2007 років) та четвертого (зразка 2014 – 2019 років) поколінь повністю здійснювали фахівці БМД. Загалом для того, щоб розробити дизайн та систему захисту однієї банкноти, потрібно близько року.

Як наголосив начальник управління організації виготовлення і захисту грошей Департаменту грошового обігу НБУ Володимир Тищенко, система захисту банкнот гривень знаходиться на високому рівні, співставному з рівнем систем захисту провідних валют світу. Водночас кількість вилучених підробок національної валюти є стабільно низькою.

«Банкнота номіналом 1 000 гривень має більше 20 елементів захисту, що дозволяють гарантовано підтвердити її справжність. Вона має як елементи захисту паперу, так і інноваційні поліграфічні елементи захисту, – пояснив він. – Найголовніші з них – "віконна" захисна стрічка та елемент SPARK. Це елементи з оптично-змінним ефектом: при зміні кута нахилу банкноти змінюється напрямок руху фонового зображення стрічки, а колір елементу SPARK поступово міняється від золотистого кольору до нефритового».

Володимир Тищенко додав, що введення в обіг нової банкноти номіналом 1000 гривень зробить розрахунки для громадян і бізнесу зручнішими, сприятиме зменшенню операційних витрат банківських установ та витрат на інкасацію. «Це дозволить суттєво зекономити витрати Національного банку на друкування, зберігання, оброблення та перевезення банкнот», – зауважив він.

Довідково.

Будівництво БМД розпочалося у 1992 році. Для цього на околиці Києва виділили земельну ділянку із незавершеними цехами колишнього заводу "Алмаз” (мав виробляти військову техніку).

Спочатку навесні 1994 року відбувся урочистий пуск першої друкарської лінії Банкнотної фабрики. Поставку обладнання, технологій, ноу-хау та навчання фахівців для Банкнотної фабрики у ті часи здійснювала англійська фірма "Томас де ля рю енд компані лімітед".

Після цього у жовтні цього ж року було ухвалене рішення створити цілісний виробничий комплекс для виготовлення українських банкнот та монет – Банкнотно-монетний двір Національного банку України.

Сьогодні БМД є структурним підрозділом Національного банку України і складається із трьох виробничих підрозділів. Банкноти друкуються на Банкнотній фабриці, а монети карбуються Монетним двором. Ці потужності розташовані у м. Києві. Папір для банкнот гривень виготовляє Фабрика банкнотного паперу, що знаходиться у м. Малин (Житомирська область).

Зараз до його функцій належить:

  • забезпечення виготовлення грошових знаків, пам’ятних та інвестиційних монет;
  • забезпечення виготовлення державних нагород, а також документів, що посвідчують нагородження ними;
  • виготовлення банкнотного та захищеного паперу.
Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини