Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Коментар Національного банку щодо рівня інфляції у травні 2019 року

Коментар Національного банку щодо рівня інфляції у травні 2019 року

У травні 2019 року споживча інфляція в річному вимірі становила 9,6% (8,8%  у квітні). У місячному вимірі ціни зросли на 0,7%. Про це свідчать дані, опубліковані Державною службою статистики України.

Фактичний показник інфляції  перевищив траєкторію прогнозу, опубліковану в "Інфляційному звіті" (квітень 2019 року). Це зумовлено насамперед стрімкішим, якщо порівняти з очікуваним, підвищенням цін на сирі продукти харчування внаслідок їх недостатньої пропозиції. Крім того, вищими темпами дорожчало паливо через складнощі з імпортом енергоресурсів з Білорусі та Росії. Водночас базова інфляція, як і в попередні місяці, була дещо нижчою за прогноз.

  • Базова інфляція  у травні залишилася на рівні 7,4% у річному вимірі.

Уповільнилося подорожчання непродовольчих товарів (до 2.2% р/р) внаслідок збереження сприятливої ситуації на валютному ринку. Зокрема, нижчими темпами зростали ціни на одяг та взуття, меблі, фармацевтичну продукцію, транспортні засоби, товари для особистого догляду.

Натомість зростання цін на продукти харчування з високим ступенем обробки прискорилося (до 8,7% р/р). Зокрема, внаслідок скорочення пропозиції та підвищення світових цін на м’ясо зросла вартість м’ясних продуктів. Молочна продукція продовжила дорожчати як через підвищення світових цін, так і поглиблення падіння обсягів виробництва молока.

Незначно збільшилися темпи подорожчання послуг (до 14,1% р/р) під впливом подальшого зростання заробітних плат та стійкого споживчого попиту. Так, прискорилося зростання вартості оренди житла, ресторанів та готелів, відпочинку у санаторно-курортних установах, послуг хімічного чищення. Натомість це частково компенсувалося нижчими темпами зростання цін на телекомунікаційні, амбулаторні послуги, утримання будинків та прибудинкових територій.  

  • Зростання цін на сирі продукти харчування продовжило прискорюватися (до 9,3% р/р) насамперед за рахунок подорожчання овочів борщового набору, стрімкішого зростання цін на молоко та м’ясо. Крім того, уповільнилося падіння цін на фрукти внаслідок подорожчання яблук у місячному вимірі та вищих цін на полуницю порівняно з минулим роком. Дещо стримувало подорожчання сирих продуктів харчування подальше здешевлення яєць через значний приріст продукції у птахівництві.
  • Темпи зростання адміністративно регульованих цін знизилися (до 17,6% р/р). Зокрема, уповільнилося зростання тарифів на природній газ на тлі відповідних тенденцій на світових ринках. Також нижчими темпами зростали ціни на алкогольні напої, тютюнові вироби, транспортні послуги.
  • Ціни на паливо в річному вимірі повернулися до зростання (3,1%). Це відбулося внаслідок тимчасових перебоїв з поставками нафтопродуктів з Білорусі, зумовлених потраплянням забрудненої нафти з РФ у нафтотранспортну систему, а також під впливом зростання світових цін на нафту в попередні місяці.

Фактичні показники інфляції, зокрема базової, свідчать, що фундаментальний інфляційний тиск загалом відповідає очікуванням Національного банку. Однак загальний показник інфляції перевищив траєкторію прогнозу передусім унаслідок дії тимчасових чинників пропозиції. Оновлені оцінки впливу цих та інших чинників на показники інфляції, а також прогноз інших макроекономічних показників буде оприлюднено 18 липня 2019 року під час прес-брифінгу Правління за результатами засідання з монетарних питань, а детальніше – у наступному Інфляційному звіті, який буде опубліковано 25 липня.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини