Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Національний банк запроваджує цілодобовий режим роботи СЕП

Національний банк запроваджує цілодобовий режим роботи СЕП

Система електронних платежів Національного банку України (далі – СЕП) буде працювати у цілодобовому режимі.

Відповідну Концепцію розширеного регламенту роботи СЕП у межах ініціативи СЕП 24/7 затвердило Правління Національного банку України з метою модернізації та подальшого розвитку цієї системи.

Запровадження цілодобового режиму роботи СЕП відповідає світовим тенденціям розвитку платіжних систем в частині доступності сервісу для учасників платіжної системи 24/7/365.  

 Можливість здійснення  платежів на цілодобовій щоденній основі сприятиме розширенню доступу клієнтів до фінансових послуг, зростанню частки безготівкових розрахунків, а також надасть можливість банкам та їхнім клієнтам забезпечити проведення чутливих до часу платежів.

Запровадження цілодобового режиму роботи СЕП планується здійснити у два етапи:

на першому етапі – перейти на розширений регламент роботи СЕП. Він передбачатиме доступність системи для проведення міжбанківських платежів 23 години на добу 7 днів на тиждень (23/7) з урахуванням технологічної перерви в одну годину при переході на новий день. Водночас буде збережено діючу технологію роботи СЕП, порядок складання бухгалтерської та статистичної звітності. Такий режим роботи СЕП пропонується запровадити у ІІ кварталі 2020 року;

на другому етапі – реалізувати в СЕП «безшовний» режим роботи 24/7. Йдеться про те, що перехід від поточного до наступного банківського дня здійснюватиметься миттєво, без призупинення приймання платежів в СЕП під час переходу на новий день. Такий режим роботи СЕП планується реалізувати в межах робіт зі створення наступного покоління СЕП (СЕП-4).

Зараз Національний банк України працює над реалізацією першого етапу запровадження цілодобового режиму роботи СЕП. Незабаром відбудуться зустрічі з банківською спільнотою для обговорення основних принципів роботи СЕП у режимі 23/7.

Нагадаємо, що на сьогодні СЕП забезпечує приймання міжбанківських платежів з 8.30 до 19.00 у робочі дні та не функціонує у святкові та вихідні дні.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини