Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Рада Національного банку України схвалила Оцінку діяльності Правління у І півріччі 2019 року

Рада Національного банку України схвалила Оцінку діяльності Правління у І півріччі 2019 року

23 липня 2019 року Рада Національного банку України (далі – Рада) на своєму засіданні заслухала звіт Правління Національного банку України (далі – Правління) щодо виконання Основних засад грошово-кредитної політики (далі – Основні засади) у І півріччі 2019 року. За його результатами Рада схвалила відповідну Оцінку діяльності Правління і Рекомендації Правлінню. Також Рада взяла до відома пропозиції Правління до матеріалів Основних засад грошово-кредитної політики на 2020 рік і середньострокову перспективу. Відповідний документ Рада має затвердити у вересні 2019 року.

Рада визнала, що незважаючи на відносно жорстку монетарну політику, інфляція упродовж першого півріччя 2019 року продовжувала перевищувати цільовий діапазон, визначений Основними засадами грошово-кредитної політики на 2019 рік та середньострокову перспективу.

Згідно зі Звітом Правління, впроваджені заходи монетарної політики мають забезпечити повернення інфляції до верхньої межі цільового діапазону в першому кварталі 2020 року. Прийняті Правлінням у січні-червні цього року монетарні рішення щодо збереження або зниження рівня облікової ставки не передбачали подальшого відстрочення терміну досягнення цілі з інфляції.

Повернення інфляції до верхньої межі цільового діапазону прогнозується в першому кварталі 2020 року, що на момент прийняття рішення відповідало горизонту досягнення цілі з інфляції згідно з визначенням цінової стабільності.

Рада відзначила, що поточна інфляція продовжує перевищувати цільовий діапазон, визначений Основними засадами, насамперед через вищі ніж припускалося темпи зростання доходів населення та підвищення адміністративно-регульованих цін і тарифів, а також негативні шоки на ринку продовольства. Таким чином траєкторія прогнозу інфляції як і фактична інфляція перевищували траєкторію зниження цільового показника інфляції, визначеного Основними засадами відповідно на 2017, 2018 та 2019 роки.

За таких обставин Правління Національного банку має посилити діалог із суспільством щодо роз’яснення причин тривалого відхилення фактичних значень зростання індексу споживчих цін від задекларованих Національним банком цілей (зокрема деталізації шоків пропозиції минулих періодів та впливу на інфляцію міграційних процесів), а також запропонувати конкретні заходи, що мають бути вжиті Національним банком та іншими органами державного управління з метою приведення інфляції до цілі в 2020 році та на середньострокову перспективу.

Дотримуючись режиму плаваючого обмінного курсу, Національний банк проводив валютні інтервенції, які не призводили до його фіксації на певному рівні, реагував лише на прояви значної волатильності обмінного курсу гривні та на порушення функціонування ринку.

Відповідно до пункту 13 статті 9 Закону України “Про Національний банк України” Рада надала Правлінню наступні рекомендації:

  1. До кінця третього кварталу 2019 року підготувати окремий звіт щодо пояснення причин тривалого відхилення фактичних значень зростання індексу споживчих цін від задекларованих Національним банком цілей.
  2. У зв’язку із значними структурними змінами в економіці України обновити   дослідження щодо обґрунтованості цільового  рівня інфляції та проінформувати Раду про результати до кінця 2019 року.
  3. До кінця третього кварталу 2019 року провести дослідження щодо рівня сприйняття окремих комунікацій Національного банку різними економічними агентами, зокрема щодо очікувань учасників ринку про зміни у політиці або обґрунтованості зміни прогнозів.
  4. В рамках Стратегії розвитку фінансового сектору на 2020-2025 років при взаємодії з іншими регуляторами фінансового сектору розробити план заходів щодо розвитку фінансового ринку для покращення дії монетарного трансмісійного механізму.
  5. У регулярних звітах Правління щодо проведення грошово-кредитної політики обов’язково висвітлювати питання «Вплив грошово-кредитної політики на умови та динаміку кредитування в Україні». Оцінка грошово-кредитної політики та її вплив на соціально-економічний розвиток потребують більш ретельного вивчення реакції кредитного ринку (як ключового для рівня ділової активності в країні) на зміни у грошово-кредитній політики.

Рада також взяла до відома пропозиції Правління до Основних засад грошово-кредитної політики на 2020 рік та середньострокову перспективу з метою підготовки остаточного проекту, його затвердження і подання до Верховної Ради України.

У засіданні брали участь члени Ради та Правління Національного банку України.

Текст Рішення Ради та Рекомендацій Правлінню буде незабаром опублікований.

Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини