Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Розвиток безготівкових розрахунків позитивно впливає на фінансові звички українців

Розвиток безготівкових розрахунків позитивно впливає на фінансові звички українців

Розвиток інноваційних сервісів та безготівкових розрахунків із використанням платіжних карток в Україні позитивно впливає на фінансові звички українців. Якщо раніше держателі платіжних карток частіше знімали готівку в банкоматах, то сьогодні вони все більше віддають перевагу безготівковим розрахункам.

Безготівкові операції переважають за обсягом і кількістю

Загальна кількість операцій (безготівкових та отримання готівки) з використанням платіжних карток, емітованих українськими банками, за 2019 рік становила 5 057,3 млн шт., а їхній обсяг – 3 576,7 млрд грн. Порівняно з 2018 роком кількість зазначених операцій зросла на 29,2%, а сума – на 24,3%.

За кількістю операцій переважали безготівкові – 4 167,1 млн шт. (82,4%), тобто вісім із десяти операцій із платіжними картками були безготівковими.

Обсяг безготівкових операцій становив 1 798,3 млрд грн, що склало 50,3% від усіх операцій із картками (за підсумками 2018 року – 45,1%). П’ять років тому цей показник становив лише 25%. Отже, безготівкові операції з використанням платіжних карток стають все більш популярними серед українців.

Розподіл безготівкових операцій за видами операцій свідчить, що у минулому році найбільша кількість операцій із використанням карток припадала на розрахунки в торговельних мережах – 51,2 %, за обсягами – домінували перекази з картки на картку – 42,4 %.

Чверть активних платіжних карток – безконтактні та токенізовані

Загальна кількість платіжних карток в Україні станом на 01 січня 2020 року зросла на 16%, якщо порівняти з початком 2019 року, та становила 68,9 млн шт. Майже дві третини від цієї кількості – це активні платіжні картки (61,2%). 

Актуальним залишається тренд щодо активного поширення безконтактних платежів як з використанням безконтактних карток, так і за допомогою смартфонів та інших NFC-пристроїв, що зумовлено безпекою, швидкістю та зручністю таких операцій.

Кількість безконтактних платіжних карток за 2019 рік збільшилася більше, ніж удвічі – з 3,9 млн шт. до 8,6 млн шт. карток. Кількість токенізованих платіжних карток* на 01 січня 2020 року становила 2,5 млн шт. Тож сьогодні більше чверті активних платіжних карток – це безконтактні та токенізовані картки (26,5% або 11,2 млн шт. карток).

Безготівкові операції з використанням безконтактних та токенізованих карток становили третину від загальної кількості та обсягу безготівкових операцій у торговельних мережах (по 36% кожний показник).

90% торговельних POS-терміналів забезпечують безконтактну оплату

Упродовж минулого року на платіжному ринку спостерігалася стабільна динаміка розширення платіжної інфраструктури, в першу чергу– безконтактної, що зумовлено популярністю безконтактних операцій. Від початку 2019 року мережа торговельних POS-терміналів в Україні зросла на 19,7% – до 333,8 тис. од. Водночас 90% торговельних POS-терміналів забезпечують можливість здійснення безконтактної оплати (станом на 01 січня 2019 року – 79,4%).

Загалом за останні п’ять років кількість торговельних платіжних терміналів збільшувалася в середньому на 31 тис. штук за рік. Сьогодні їх кількість майже удвічі перевищує показники на початок 2015 року.

Співвідношення загальної кількості платіжних терміналів (контактних та безконтактних) до чисельності постійного населення України** станом на 01 січня 2020 року становило 8,4 тис. шт. на 1 млн населення.

Водночас регіональний розподіл термінальної мережі на території України залишається нерівномірним. Найменша кількість платіжних пристроїв на одного жителя спостерігається на заході країни та в Луганський, Донецькій областях. За кількістю платіжних карток та платіжних пристроїв для їх обслуговування домінують Київ, Дніпропетровська та Харківська області.

Довідково.

Станом на 01 січня 2020 року в Україні зареєстровано 70 учасників карткових платіжних систем.


Створені в результаті заміни реквізитів платіжних карток на унікальні цифрові ідентифікатори, які використовуються для здійснення операцій із застосуванням ґаджетів із функцією NFC (зокрема через платіжні сервіси Apple Pay, Google Pay, Garmin Pay та інші);

** За даними Державної служби статистики України.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини