Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту

РОЗ’ЯСНЕННЯ: Національний банк закликає ЗМІ утримуватися від звинувачень працівників НБУ у зловживаннях до рішення суду

30 травня 2019 року ЗМІ розповсюдили інформацію про ухвалу Печерського районного суду м.Києва від 16.05.2019 року, якою він задовільнив клопотання слідчого Державного бюро розслідувань та надав йому доступ до документів Національного банку у рамках кримінального провадження №62019000000000450 від 05.04.2019 року. Також повідомлено, що відповідно до ухвали цього суду ДБР у рамках зазначеного кримінального провадження  встановило зловживання працівниками НБУ службовим становищем при здійсненні виїзних перевірок банків та перевірок на предмет дотримання законодавства з питань фінансового моніторингу та валютного законодавства.

Національний банк не володіє фактами з приводу звинувачень щодо службовців Департаменту фінансового моніторингу та Департаменту виїзних перевірок банків НБУ, які викладені в ухвалі, тому не може їх коментувати. Водночас Національний банк готовий і надалі всебічно сприяти слідству та сподівається на неупереджене розслідування.

Зокрема, Національний банк готовий надати Державному бюро розслідувань всю потрібну інформацію щодо процедур нагляду з питань фінансового моніторингу, валютного контролю та перевірок банків. А у випадку надання правоохоронними органами відповідних доказів щодо протиправної діяльності працівників зазначених департаментів, оперативно на них відреагувати.

Окрім того, Національний банк звертається до журналістів з проханням утримуватися від завчасних висновків, коментарів та упереджених суджень щодо викладених в ухвалі суду звинувачень та дотримуватися принципу презумпції невинуватості.

Національний банк здійснює перевірки банківських установ, у тому числі на предмет дотримання законодавства з питань фінансового моніторингу та дотримання валютного законодавства, за цілком прозорими процедурами, які відповідають вимогам чинного законодавства України.

Усі правопорушення і підозри у сфері фінансового моніторингу та валютного нагляду, відповідно до чинних вимог, обов'язково фіксуються, а виявлені підозрілі та схемні операції передаються до правоохоронних органів, про що Національний банк регулярно інформує громадськість.

Лише за 2018 рік Національний банк надіслав Службі безпеки України інформацію стосовно 42 банків та 8 небанківських фінансових установ, а саме:

  • за результатами перевірок з питань фінансового моніторингу надіслано 39 листів з інформацією про підозрілі фінансові операції клієнтів банків. Йдеться про фінансові операції на загальну суму понад 67,5 млрд грн, 68,1 млн дол. США, 11,8 млн євро;
  • за результатами валютного контролю з метою реалізації державної політики у сфері боротьби з організованою злочинністю надіслано 17 листів про великомасштабні операції клієнтів банків на загальну суму більше 839,6 млн грн, 738,4 млн дол. США, 8,8 млн. євро, 57,2 млн руб.

Також упродовж 2018 року НБУ надіслав  до Національного антикорупційного бюро України сім повідомлень про підозрілі фінансові операції банківських клієнтів.

Надана  правоохоронцям  інформація здебільшого стосувалася проведення клієнтами банків фінансових операцій, характер або наслідки яких дають підстави вважати, що вони можуть бути пов'язані з виведенням капіталів, легалізацією кримінальних доходів, конвертацією (переведенням) безготівкових коштів у готівку, здійсненням фіктивного підприємництва, уникненням оподаткування.

Аналогічна інформація надсилалась Національним банком до спеціально уповноваженого органу – Державної служби фінансового моніторингу України – відповідно до Договору про співробітництво та обмін інформацією.

Крім цього, відповідно до ст.60 Директиви (ЄС) 2015/849 від 20 травня 2015 р. про запобігання використанню фінансової системи для відмивання грошей та фінансування тероризму Національний банк постійно оприлюднює інформацію щодо застосованих заходів впливу і підстав їх застосування, публікується також інформація щодо наявних судових оскаржень. За 2018 рік Національний банк застосував штрафних санкцій до банківських установ за порушення, пов'язані з відмиванням коштів, на суму, що перевищує 150 млн грн.

Більше інформації про тиск на Національний банк та спроби його дискредитації, які зараз спостерігаються, читайте на тематичній сторінці: https://storm.bank.gov.ua/

Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини