Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту

У III кварталі Національний банк надав правоохоронцям інформацію про підозрілі операції клієнтів 17 банків на загальну суму понад 17 млрд грн

Національний банк України у межах взаємодії із Державною службою фінансового моніторингу України та правоохоронними органами у III кварталі 2019 року надав їм відомості, що можуть свідчити про організовану злочинну діяльність.

Ці дані були отримані під час здійснення перевірок з питань фінансового моніторингу та щодо дотримання валютного законодавства (далі –валютний нагляд).

Так, за III квартал 2019 року Національний банк надіслав[1] Службі безпеки України інформацію стосовно 20 банків та 2 небанківських фінансових установ, а саме:

  • за результатами перевірок з питань фінансового моніторингу надіслано 10 листів з інформацією про підозрілі фінансові операції клієнтів 17 банків та 2 небанківських фінансових установ. Йдеться про фінансові операції на загальну суму понад 16,8 млрд грн та 98,0 млн дол. США;
  • за результатами валютного нагляду з метою реалізації державної політики у сфері боротьби з організованою злочинністю надіслано 8[2] листів про великомасштабні операції клієнтів 17 банків на загальну суму більше 799,2 млн грн, 873,3 млн доларів, 47,6 млн євро, 48,3 млн злотих та 69,6 млн російських рублів.

Надана  правоохоронцям  інформація здебільшого стосувалася проведення клієнтами банків і небанківських фінансових установ фінансових операцій, характер або наслідки яких дають підстави вважати, що вони можуть бути пов'язані з виведенням капіталів, легалізацією кримінальних доходів, конвертацією (переведенням) безготівкових коштів у готівку, здійсненням фіктивного підприємництва, уникненням оподаткування.

Аналогічна інформація надсилалася Національним банком до спеціально уповноваженого органу - Державної служби фінансового моніторингу України відповідно до Договору про співробітництво та обмін інформацією.

Нагадаємо, Комітет експертів Ради Європи з оцінки заходів протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму (MONEYVAL) у своєму звіті 30 січня 2018 року підтвердив, що Україна є надійною юрисдикцією у питаннях боротьби з відмиванням коштів і фінансуванням тероризму, а також звернув увагу на високий рівень регуляторної та наглядової діяльності за банківським сектором.

Нагадаємо, Національний банк у ІI кварталі 2019 року надіслав правоохоронцям інформацію про підозрілі операції клієнтів 5 банків на загальну суму понад 3,7 млрд грн.

 


[1] Згідно зі статтею 18 Закону України "Про організаційно-правові основи боротьби з організованою злочинністю".

[2] Із яких 5 листів, що містять інформацію, отриману за результатами перевірок із питань фінансового моніторингу та валютного нагляду, включені до вказаної вище кількості листів, надісланих Національним банком України до Служби безпеки України за результатами перевірок з питань фінансового моніторингу.

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини