Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Зміна структури власності Сбербанку відбулася з порушенням українського законодавства

Зміна структури власності Сбербанку відбулася з порушенням українського законодавства

Зміна власника істотної участі дочірнього банку "Сбєрбанку Росії" в Україні – АТ "Сбербанк" всупереч вимогам закону відбулася без погодження з українським регулятором.

23 квітня 2020 року Національному банку України стало відомо про продаж Центральним банком РФ 50% + 1 акцій "Сбєрбанку Росії" Міністерству фінансів РФ. Відповідно в АТ "Сбербанк" змінився кінцевий власник. 

У порушення вимог законодавства новий кінцевий власник:

  • не повідомив Національний банк за 3 місяці до набуття істотної участі в АТ "Сбербанк" про намір такого набуття;
  • не погодив із Національним банком набуття істотної участі в банку;
  • не подав до Національного банку копію договору (правочину), на підставі якого відбувся перехід права власності на акції.

Національний банк надіслав запит Міністерству фінансів РФ та "Сбєрбанку Росії" з вимогою надати пояснення та відповідні документи, а також повідомив про правові наслідки порушення українського закону.

Національний банк надасть правову оцінку та розгляне питання про застосування заходів впливу у визначеному законом порядку та строки.

Довідково

Істотна участь - пряме та/або опосередковане володіння однією особою самостійно чи спільно з іншими особами 10 і більше відсотками статутного капіталу та/або права голосу акцій, паїв юридичної особи або незалежна від формального володіння можливість значного впливу на управління чи діяльність юридичної особи.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини