Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Банкам створені гнучкі умови для реструктуризації заборгованості виробників "зеленої" електроенергії

Банкам створені гнучкі умови для реструктуризації заборгованості виробників "зеленої" електроенергії

Національний банк створив гнучкі умови для проведення банками реструктуризації кредитів, наданих боржникам, основним видом діяльності яких є виробництво "зеленої" електроенергії.

Такі умови впроваджені, зважаючи на кризові явища, що склалися у секторі відновлюваної енергетики, на подолання яких спрямовані положення Закону № 810-ІХ *.

Банки зможуть оцінювати  кредитний ризик таких боржників без застосування визначених факторів за одночасного дотримання таких вимог:

  • зміни до умов укладених договорів, зокрема пов’язані з реструктуризацією, будуть внесені банками до 28 лютого 2021 року;
  • такі зміни не призводять до зменшення очікуваних грошових потоків за активом (NPV) понад 10%.

Згідно з вимогами Положення про організацію процесу управління проблемними активами в банках України ** вибір найприйнятніших інструментів врегулювання заборгованості є компетенцією банку.

Тому Національний банк зазначив про можливість застосування банками інструментів реструктуризації незалежно від статусу проблемності боржника.

Рішення затверджене постановою Правління НБУ від 18 серпня 2020 року №118 "Про особливості виконання вимог деяких нормативно-правових актів Національного банку України з питань оцінки кредитного ризику". Постанова набирає чинності з 19 серпня 2020 року.


* Закону України від 21 липня 2020 року № 810-ІХ "Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення умов підтримки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії".
** Затверджене постановою Правління Національного банку України № 97 від 18.07.2019.
Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини