Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Банки видали майже 8 млрд грн іпотечних кредитів за 11 місяців 2021 року – результати опитування

Банки видали майже 8 млрд грн іпотечних кредитів за 11 місяців 2021 року – результати опитування

Банки України повідомили, що в листопаді 2021 року видали 1025 іпотечних кредитів на загальну суму 845 млн грн. Про видачу нової іпотеки в звітному місяці поінформували 22 банки.

Загалом за перші 11 місяців 2021 року банки видали 9,7 тисяч іпотечних кредитів на загальну суму 7,9 млрд грн. 

Порівняно з відповідним періодом минулого року нове іпотечне кредитування подвоїлося за кількістю договорів та зросло в 2,4 раза в грошовому вимірі.

Про це свідчать результати чергового опитування банків про обсяги наданих населенню іпотечних кредитів.

Нові кредити на купівлю житла на вторинному ринку нерухомості залишаються головним рушієм ринку: у листопаді їх частка становила близько 90% від усіх наданих іпотечних кредитів.

Ринок іпотечного кредитування залишається концентрованим: п’ять найактивніших банків уклали 90% нових угод. 

Середня сума договору в листопаді зросла до 824,8 тис. грн порівняно з 803,9 тис. грн у жовтні.

Середньозважена ефективна ставка за іпотечними кредитами становила в звітному місяці 15,5% на первинному ринку і 13,5% – на вторинному. Незважаючи на те, що в листопаді порівняно з жовтнем ставки дещо зросли, з початку року вони все ж знизилися на 1,4 в. п. та на 0,4 в. п. відповідно.

Довідково

Щомісячні результати опитування банків – самооцінка банками власних іпотечних портфелів. Тому вони можуть не збігатися з офіційною статистикою, розміщеною на сторінках офіційного Інтернет-представництва Національного банку України в розділі "Статистика".

Відмінності зумовлені насамперед використанням банками управлінської звітності для цілей складання таблиці даних стосовно іпотечних портфелів. Такий підхід точніше відображає тип застави за кредитами, а отже, й сутність класифікації кредитів.


 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини