Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Дякуємо медикам: Національний банк присвятив пам’ятну монету українським медичним працівникам
Дякуємо медикам: Національний банк присвятив пам’ятну монету українським медичним працівникам (2)
Дякуємо медикам: Національний банк присвятив пам’ятну монету українським медичним працівникам (3)

Дякуємо медикам: Національний банк присвятив пам’ятну монету українським медичним працівникам

Напередодні Дня медичних працівників, 26 липня 2024 року, у НДСЛ "Охматдит" відбулася презентація нової пам’ятної монети "Країна супергероїв. Дякуємо медикам!". 

Ця монета присвячена самовідданій праці медичних працівників України, які, не зупиняючись ані на хвилину, невпинно рятують життя та здоров’я дітей і дорослих як у тилу, так і на передовій.

Презентували нову пам’ятну монету Голова Національного банку Андрій Пишний та генеральний директор НДСЛ "Охматдит" Володимир Жовнір.  Вони вручили перші пам’ятні монети працівникам Охматдиту, відзначеним за багаторічну працю та професійні заслуги.

"Ми презентуємо нашу нову монету в Охматдиті – найбільшій дитячій лікарні України, яка, окрім неймовірної професійної енергії, має для країни визначне символічне значення. Це серце, яке б’ється для усієї країни, для кожної дитини. На жаль, кадри сучасної України – це лікар, який щойно робив операцію чотиримісячному малюку, а після удару російської ракети у закривавленому одязі розбирає завали. Важливо, щоб такі історії українців – неймовірних та сильних – звучали та залишалися у пам’яті. Вони не шукають слави, але як ніхто заслуговують на визнання. Саме їм ми присвячуємо нову пам’ятну монету. Все зруйноване, ми відбудуємо. Ворог може понівечити бетонні стіни, але ніколи не зруйнує характер українців", – сказав Андрій Пишний.

Щоб підтримати НДСЛ "Охматдит", команда Національного банку провела внутрішню благодійну акцію зі збору коштів. Андрій Пишний повідомив, що працівники НБУ перерахували свою денну зарплату, зібравши близько 6,6 млн грн, які будуть передані на відновлення та відбудову цього всесвітньовідомого медичного центру.

"До Дня медичного працівника хочу сказати, що наші медики – найкращі. Після ракетної атаки рф на Охматдит, запам’яталося, як усі працювали як єдиний механізм, аби ми нікого не втратили: заспокоювали батьків та дітей, тягли речі та допомагали евакуювати дітей, рятували людей з-під завалів, розчищали шлях для швидких і пожежників. Однак все ж таки російська ракета забрала життя двох людей – нашої лікарки та відвідувача. Цього ми ніколи не забудемо. Попри всі спроби ворога зруйнувати Україну, я впевнений, що і наш колектив, і все суспільство – ми зробимо все можливе, аби Охматдит став ще кращим та потужнішим, ніж до атаки", – зазначив Володимир Жовнір.

Про дизайн монети

На аверсі монети зображено стилізовану смужку бинта, на якій проступила кров у формі абрису території України. Це незагоєна рана в серці кожного українця, яка постійно болить і кровоточить. Угорі на дзеркальному тлі викарбувано напис УКРАЇНА, праворуч від напису малий Державний Герб України. Під бинтом унизу праворуч – номінал монети 5, графічний знак гривні ₴ та рік карбування монети 2024, унизу ліворуч – логотип Банкнотно-монетного двору Національного банку України.

На реверсі – у центрі композиції змодельовано смужки бинта, що перетинаються. Вони ніби ізолюють рану, накриту рукою медика, який зцілює і тамує біль. Це символізує самовідданість та професіоналізм медичних працівників, які борються за життя людей у найскладніших обставинах.

Дизайн монети створили художники мистецької групи "АртТріум": Володимир Таран, Олександр Харук, Сергій Харук. 

Про реалізацію монети

Придбати пам’ятну монету "Країна супергероїв. Дякуємо медикам!" можна буде з 30 липня 2024 року в інтернет-магазині нумізматичної продукції Національного банку. Загалом через інтернет-магазин буде реалізовано 30 тис. шт. пам’ятних монет, із них у перший день продажу будуть доступні 20 тис. шт.  

Реалізація пам’ятних монет "Країна супергероїв. Дякуємо медикам!” банками-дистриб’юторами (перелік яких зазначено на сторінці офіційного Інтернет-представництва Національного банку) здійснюватиметься поступово в міру відвантаження пам’ятних монет Банкнотно-монетним двором НБУ. Детальнішу інформацію про початок реалізації та точки продажу можна дізнатися на їхніх офіційних сайтах.

Довідково

Національний банк 26 липня 2024 року ввів у обіг пам’ятну монету "Країна супергероїв. Дякуємо медикам!".

Монета продовжує серію "Безсмертна моя Україно" та має номінал 5 гривень. Її виготовлено з нейзильберу, категорія якості карбування – "спеціальний анциркулейтед", маса – 16,5 г, діаметр – 35,0 мм. Тираж – до 50 тис. шт.

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини