Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Міжнародні резерви становили 26,1 млрд дол. США за підсумками листопада

Міжнародні резерви становили 26,1 млрд дол. США за підсумками листопада

Станом на 01 грудня 2020 року міжнародні резерви України за попередніми даними становили 26 135,7 млн дол. США (в еквіваленті). У листопаді вони зменшилися на 4,7 млн дол. США (в еквіваленті) внаслідок погашення зовнішніх і внутрішніх зобов'язань держави та операцій Національного банку для згладжування курсових коливань на валютному ринку, що були врівноважені за рахунок валютних надходжень на користь уряду. 

Загалом динаміку резервів упродовж листопада визначали такі чинники:

  • по-перше, операції уряду з управління державним боргом. Валютні надходження на користь уряду становили 355,5 млн дол. США (в еквіваленті), зокрема 345,5 млн дол. США (в еквіваленті) – від розміщення внутрішніх державних облігацій (ОВДП). Водночас загальний обсяг платежів з обслуговування та погашення державного боргу в іноземній валюті становив 319,6 млн дол. США (в еквіваленті). З цієї суми 245,9 млн дол. США були спрямовані на обслуговування та погашення ОВДП, номінованих в іноземній валюті, 72,5 млн дол. США – на виконання зобов’язань перед МВФ, решта коштів – на виконання інших зобов’язань держави в іноземній валюті.
  • по-друге, операції Національного банку на міжбанківському валютному ринку. На початку листопада попит на валюту на міжбанківському валютному ринку перевищував пропозицію в наслідок продовження пожвавлення ділової активності, у тому числі через активізацію імпортерів. Для згладжування коливань у бік знецінення Національний банк провів декілька інтервенцій з продажу валюти на суму 87 млн дол. США. Водночас в окремі дні, коли на ринку спостерігалася надлишкова пропозиція валюти, Національний банк придбав 41,0 млн дол. США. Останні три тижні листопада валютний ринок був збалансованим, тому НБУ не виходив з інтервенціями.
  • по-третє, переоцінка фінансових інструментів (унаслідок зміни ринкової вартості та курсів валют). У минулому місяці їх вартість збільшилася на 77,9 млн дол. США (в еквіваленті).

Поточний обсяг міжнародних резервів покриває 4,3 місяця майбутнього імпорту, що є достатнім для виконання зобов’язань України та поточних операцій уряду і Національного банку. 

Дані про міжнародні резерви та ліквідність у іноземній валюті складаються та оприлюднюються щомісяця:

  • не пізніше 7-го дня місяця, наступного за звітним – попередні дані;
  • не пізніше 21-го дня місяця, наступного за звітним – уточнені дані.

Уточнені дані можна переглянути за посиланням.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини