Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Міжнародні резерви зросли до 28,95 млрд дол. США за підсумками липня

Міжнародні резерви зросли до 28,95 млрд дол. США за підсумками липня

Станом на 1 серпня 2021 року міжнародні резерви України за попередніми даними становили 28 951,1 млн дол. США (в еквіваленті). У липні вони зросли на 2,1% завдяки насамперед дорозміщенню урядом єврооблігацій та купівлі Національним банком валюти на міжбанківському валютному ринку.

Загалом динаміку резервів упродовж липня визначали такі чинники:

  • по-перше, операції з управління державним боргом.

Валютні надходження на користь уряду склали 665,8 млн дол. США (в еквіваленті), зокрема 525,8 млн дол. США – від додаткового випуску єврооблігацій (ОЗДП), а 140 млн дол. США (в еквіваленті) – від розміщення внутрішніх держоблігацій (ОВДП).

Водночас на обслуговування та погашення державного боргу в іноземній валюті було спрямовано 416,9 млн дол. США (в еквіваленті), з яких 368,9 млн дол. США (в еквіваленті) – на обслуговування та погашення ОВДП, решта коштів – на виконання інших зобов’язань держави в іноземній валюті; 

Перші тижні липня міжбанківський валютний ринок здебільшого перебував у збалансованому стані. Водночас в окремі дні (переважно в другій половині місяця) пропозиція на ринку переважала над попитом, зокрема через активізацію продажу валюти окремими приватними та державними компаніями. Це дало змогу Національному банку поповнити резерви на 188,0 млн дол. США. Операції з продажу валюти регулятор не проводив; 

  • по-третє, переоцінка фінансових інструментів (унаслідок зміни ринкової вартості та курсів валют).

У минулому місяці їх вартість зросла на 156,5 млн дол. США (в еквіваленті).

Поточний обсяг міжнародних резервів покриває 4,1 місяця майбутнього імпорту, що є достатнім для виконання зобов’язань України та поточних операцій уряду й Національного банку.

Дані про міжнародні резерви та ліквідність у іноземній валюті складаються та оприлюднюються щомісяця:

  • не пізніше 7-го дня місяця, наступного за звітним – попередні дані;
  • не пізніше 21-го дня місяця, наступного за звітним – уточнені дані.

Уточнені дані можна переглянути за посиланням.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини