Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Національний банк не погоджував набуття істотної участі в Промінвестбанку

Національний банк не погоджував набуття істотної участі в Промінвестбанку

Національний банк не отримував пакет документів для погодження набуття істотної участі у ПАТ "Промінвестбанк". Таким чином Національний банк не погоджував набуття істотної участі в зазначеному банку особам іншим, ніж поточний акціонер банку. 

Нагадуємо, що особа, яка має намір набути або збільшити істотну участь у банках понад встановлені порогові значення, має отримати попереднє погодження Національного банку.

Про ризики набуття істотної участі в банку без погодження регулятора Національний банк повідомив Міністерство юстиції та організатора торгів із продажу акцій Промінвестбанку, що відбулись 4 березня.  

Особа, яка набула істотну участь без такого погодження, може бути позбавленою права голосу та оштрафованою, тоді як структура власності самого банку може бути визнаною непрозорою.

Непрозора структура власності може стати підставою для віднесення банку до категорії проблемних, а згодом – у разі неусунення порушення – банк може бути визнаний неплатоспроможним.

Нагадуємо, що структури власності українських банків мають бути прозорими. Водночас всі власники істотної участі в банках повинні мати бездоганну ділову репутацію та задовільний фінансовий стан.

Сьогодні Національний банк ідентифікував власників усіх 75 банків, а власники істотної участі в банках отримали відповідне погодження від Національного банку.

Національний банк не втручається в договірний процес купівлі-продажу акцій банків. Водночас Національний банк не втручається в процес виконання судових рішень. Разом із цим існують передбачені чинним законодавством інструменти для дотримання вимоги щодо отримання попереднього погодження Національного банку під час переходу права власності на акції банку. Одним із таких інструментів є включення до договору купівлі-продажу відкладальної умови, за якою фактичний перехід права власності на акції банку відбувається після отримання погодження регулятора.

Довідково

Істотна участь - пряме та/або опосередковане володіння однією особою самостійно чи спільно з іншими особами 10 і більше відсотками статутного капіталу та/або права голосу акцій, паїв юридичної особи або незалежна від формального володіння можливість значного впливу на управління чи діяльність юридичної особи.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини