Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Національний банк оновив перелік системно важливих банків

Національний банк оновив перелік системно важливих банків

Національний банк здійснив щорічний перегляд переліку системно важливих банків. Кількість системно-важливих банків зменшилась на 1 установу – цьогоріч до переліку не потрапив Кредобанк. Отже, оновлений перелік включає:

  1. А-Банк;
  2. Альфа-банк;
  3. ОТП банк;
  4. Ощадбанк;
  5. Південний;
  6. Приватбанк;
  7. ПУМБ;
  8. Райффайзен Банк Аваль;
  9. Таскомбанк;
  10. Укргазбанк;
  11. Укрексімбанк;
  12. АТ "УКРСИББАНК";
  13. Універсал банк.

Для системно важливих банків визначено підвищені вимоги, покликані забезпечити їх вищу стійкість.

По-перше, додатково до нормативного значення достатності основного капіталу для них передбачено буфер системної важливості, який залежить від рівня системної значимості фінустанов. Буфер системної важливості становитиме:

  • 1% для А-Банку, Альфа Банку, ОТП Банку, Банку "Південний", ПУМБу, Райффайзен Банку Аваль, ТАС Банку, АТ "УКРСИББАНКУ" та Універсал Банку.
  • 1,5% для Ощадбанку, Укргазбанку, Укрексімбанку.
  • 2% для ПриватБанку.

На сьогодні впровадження буферу системної важливості призупинено через виклики для фінансового сектору, пов’язані із пандемією COVID-19. Терміни активування буферу системної важливості будуть визначені НБУ у другій половині поточного року.

По-друге, ці банки зобов’язані розробляти плани відновлення діяльності згідно вимог Національного банку. Такі плани покликані швидко стабілізувати роботу системно важливих установ в умовах кризи.

По-третє, системні банки мають виконувати посилений норматив максимального розміру кредитного ризику на одного контрагента (Н7) - не більше ніж 20% (для банків, що не є системно важливими його встановлено на рівні 25%).

Після втрати статусу системної важливості, банк має дотримуватися посилених вимог протягом ще 12 місяців.

Перелік банків затверджено Рішенням Правління Національного банку України від 26 лютого 2021 року № 76-рш "Про визначення системно важливих банків".

Довідково

Національний банк щороку визначає системно важливі банки за даними на 1 січня. у відповідності до Положення про порядок визначення системно важливих банків, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 25 грудня 2014 року № 863 (зі змінами).

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини