Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Національний банк опрацював 29 тисяч звернень громадян – звіт за III квартал 2021 року

Національний банк опрацював 29 тисяч звернень громадян – звіт за III квартал 2021 року

Національний банк України у III кварталі 2021 року отримав та опрацював майже 29 тисяч звернень споживачів фінансових послуг. Із них 11 344 – письмові звернення та 17 462 – дзвінки до контакт-центру.

Про це свідчать дані оприлюдненого звіту про роботу зі зверненнями споживачів фінансових послуг за III квартал 2021 року.

Щокварталу кількість звернень до Національного банку зростає

У III кварталі 2021 року порівняно із попереднім кварталом кількість письмових звернень зросла на 18% (з 9 623 до 11 344), а кількість дзвінків до контакт-центру – на 10% (з 15 857 до 17 462).

Найбільше звернень споживачів стосуються роботи небанківських фінансових установ (у тому числі й страховиків) – 8 716 письмових звернення та 5 755 дзвінків до контакт-центру.

Одна із головних причин зростання кількості звернень – новий закон про врегулювання колекторської діяльності (йдеться про Закон України № 1349-IX від 19 березня 2021 року «Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту споживачів при врегулюванні простроченої заборгованості»). Документ вступив у повну дію з 14 липня 2021 року. Він чітко окреслив права споживачів фінансових послуг та заборони в роботі колекторів. Саме тому громадяни почали частіше скаржитися Національному банку на порушення колекторів та кредиторів під час врегулювання простроченої заборгованості.

На що скаржаться споживачі

Саме врегулювання заборгованості та неетична поведінка колекторів і кредитних установ є найпоширенішою темою як письмових звернень (47% від загального обсягу), так і дзвінків до контакт-центру (19%).

Крім того, у своїх письмових зверненнях споживачі зверталися із питаннями щодо кредитів небанківських фінустанов (23%), відносин за обов’язковими видами страхування (8%), банківських кредитів (7%).

Актуальними темами дзвінків до контакт-центру були кредити небанківських фінустанов (14%), питання щодо банкнот та монет (11%), відносини за банківськими кредитними договорами (7%).

Ознаки порушення прав споживачів

Серед письмових звернень близько половини, а саме 45%, мали ознаки порушення прав споживачів фінансових послуг.

Серед проблемних питань у роботі небанківських фінансових установ – нарахування процентів понад строк кредитування, шахрайство з використанням втрачених документів споживачів, проблемні питання зі страховими компаніями, жорсткі методи стягнення проблемної заборгованості.

Серед виявлених проблемних питань у роботі банків – випадки шахрайства з рахунками клієнтів, нав'язування додаткових послуг, жорсткі дії зі стягнення проблемної заборгованості.

Довідково

Нагадаємо, що на вебсайті Національного банку є тематична сторінка захисту прав споживачів фінансових послуг. Це розділ, де можна знайти поради для клієнтів банків та небанківських фінансових установ.

Також там можна подати звернення за допомогою зручної онлайн-форми або звернутися до НБУ альтернативними каналами – через чат-боти у Viber, Telegram та через Web-chat безпосередньо на вебсайті.

Крім того, ви можете ознайомитися із попередніми звітами про роботу зі зверненнями споживачів фінансових послуг – за I квартал та за II квартал 2021 року.

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини