Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Оновлено вимоги стосовно формування банками буферів капіталу

Оновлено вимоги стосовно формування банками буферів капіталу

Національний банк доповнив перелік буферів капіталу, які банки повинні формувати для підвищення спроможності протистояти ризикам у період фінансової та економічної нестабільності.

До переліку запроваджених у 2015 році буферів капіталу (консервації, контрциклічного та системної важливості) уключено буфер системного ризику,  який повинен формуватися для пом’якшення впливу нециклічних системних ризиків.

Національний банк у 2020 році відтермінував формування банками буферів консервації та системної важливості. Ухвалене рішення було обумовлено запровадженням  у країні карантину та обмежувальних заходів, пов’язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19).

Про відновлення формування цих буферів Національний банк повідомить банки в І кварталі 2022 року.

Формування банками контрциклічного буфера та буфера системного ризику здійснюватиметься в разі наявності ознак, які свідчитимуть про посилення циклічних/нециклічних системних ризиків.

Про дату початку формування буферів капіталу та їх значення Національний банк повідомлятиме завчасно. Це надасть банкам можливість вжити необхідних заходів для дотримання встановлених вимог.

Для контролю за формуванням банками буферів капіталу у встановленому розмірі запроваджено термін “комбінований буфер капіталуˮ, який визначатиметься як сукупний розмір установлених для банку буферів капіталу.

Такі зміни затверджені постановою Правління Національного банку України від 03 грудня 2021 року № 131 “Про затвердження  змін до Інструкції про порядок регулювання діяльності банків в Україніˮ та набирають чинності 7 грудня 2021 року.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини