Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Рада директорів МВФ затвердила перший перегляд програми stand-by з Україною

Рада директорів МВФ затвердила перший перегляд програми stand-by з Україною

Рада виконавчих директорів Міжнародного валютного фонду 22 листопада 2021 року затвердила перший перегляд програми stand-by з Україною, а також підтримала запит про її продовження до червня 2022 року (включно).

Результатом завершення перегляду стане отримання Україною чергового траншу від Міжнародного валютного фонду обсягом 500 млн спеціальних прав запозичень (далі – СПЗ), що становить 699 млн дол. США. Продовження виконання програми stand-by дасть можливість Україні отримати наступні транші від МВФ загальним обсягом 1,6 млрд СПЗ (більше 2 млрд дол. США).

"Ми вдячні колегам з Міжнародного валютного фонду за плідну співпрацю та прийняте рішення. Це важливий сигнал про підтримку МВФ дій української влади та Національного банку зокрема. Як і раніше, пріоритетними напрямами програми залишаються забезпечення макроекономічної стабільності, реформування фінансової системи та впровадження структурних реформ", – підкреслив Голова НБУ Кирило Шевченко.

У межах поточної програми співпраці України з МВФ за Національним банком закріплене продовження роботи за кількома напрямами, зокрема:

  • посилення незалежності Національного банку України;
  • проведення монетарної політики, спрямованої на досягнення інфляційної цілі 5%;
  • реформування державного банківського сектору та подальше впровадження реформи корпоративного управління;
  • зменшення витрат держави на збанкрутілі банки;
  • зниження рівня непрацюючих кредитів у банківській системі;
  • посилення системи банківського нагляду та регулювання небанківського фінансового сектору тощо.
Довідково

9 червня 2020 року Рада виконавчих директорів МВФ затвердила 18-місячну програму stand-by з метою підтримки макроекономічної та фінансової стабільності в Україні. Фінансування за програмою складає 3,6 млрд СПЗ (близько 5 млрд дол. США).

У 2020 році Україна отримала перший транш за програмою обсягом 1,5 млрд СПЗ (близько 2,1 млрд дол. США).

За підсумками роботи Місії МВФ в Україні в межах завершення першого перегляду програми stand-by протягом 21 вересня – 18 жовтня 2021 року сторонами було досягнуто угоди на рівні персоналу (Staff-Level Agreement, SLA). Це дало змогу винести на розгляд Ради виконавчих директорів МВФ питання щодо завершення першого перегляду діючої програми stand-by та продовження термінів її виконання для України.

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини