Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Національний банк України зберіг облікову ставку на рівні 6%

Національний банк України зберіг облікову ставку на рівні 6%

Правління Національного банку ухвалило рішення залишити облікову ставку без змін на рівні 6% річних. Збереження м’якої монетарної політики підтримає економічне відновлення в умовах помірної інфляції та високої невизначеності щодо подальшого перебігу пандемії в Україні та світі.

У липні–серпні інфляція була нижчою цільового діапазону 5%+/-1 в.п. Динаміка базової інфляції була стриманою. Пожвавлення споживчого попиту, а також подорожчання палива та природного газу, яке відображає тенденції світових ринків, врівноважувалися сезонною корекцією цін на сирі продукти харчування.

Подальша динаміка інфляції залежатиме від темпів економічного відновлення.

Показники імпорту, роздрібного товарообігу, витрат громадян на внутрішній туризм, нерухомість та автівки свідчать про подальше відновлення споживчого попиту, яке, ймовірно, триватиме й найближчими місяцями. М’яка монетарна політика Національного банку та фіскальні стимули уряду для економіки, зокрема зміна соціальних стандартів, підтримають цей тренд.

Водночас поступове одужання світової економіки від коронакризи і надалі штовхатиме ціни на енергоресурси вгору. Вагомий внесок в загальний показник інфляції також матиме статистичний ефект низької бази порівняння, сформованої в останні місяці минулого року. Усе це створює ґрунт для входження інфляції у цільовий діапазон до кінця року.

Основним припущенням, яке Правління бере до уваги, залишається продовження співпраці з Міжнародним валютним фондом.

Співпраця з Фондом є важливою не тільки з точки зору фінансування дефіциту державного бюджету, але й підтримки з боку інших міжнародних партнерів та інвесторів. Кошти від них спрямовуватимуться як на фінансування протиепідемічних заходів, так і на інфраструктурні проєкти, які пожвавлять усе ще слабку інвестиційну активність.

Ключовим ризиком для макрофінансової стабільності, як і раніше, є триваліший термін і поглиблення пандемії коронавірусу та посилення карантинних заходів.

Збільшення рівня захворюваності на коронавірус в Україні упродовж останніх місяців не вплинуло на темпи відновлення економічної активності. Утім, нова хвиля COVID-19 може стримати споживчий попит і загальмувати пожвавлення в секторах, які орієнтовані на внутрішній ринок, насамперед сектор послуг.

Актуальними залишаються також інші ризики:

  • негативний вплив судових рішень на макрофінансову стабільність;
  • ескалація військового конфлікту на сході країни чи її кордонах;
  • збільшення волатильності світових цін на продукти харчування з огляду на глобальні зміни клімату та ризик посилення протекціонізму в світі.

З огляду на зазначений баланс ризиків та стійкий тренд відновлення споживчого попиту Правління Національного банку вирішило зберегти облікову ставку на рівні  6%.

Утримання ключової ставки на рівні нижче нейтрального свідчить про стимулюючий характер монетарної політики і залишає простір для подальшого зниження відсоткових ставок в економіці.

Попередні зниження облікової ставки продовжують відображатися у динаміці ринкових ставок. Так, вартість державних залучень у національній валюті і ставки за гривневими депозитами вже перебувають на рекордно низьких рівнях. Триває також здешевлення кредитних ресурсів.

До того ж Національний банк активізував нормотворчу діяльність, спрямовану на спрощення умов для розвитку кредитування, а також роботу зі зниження частки поганих кредитів у банківській системі. Це підтримає тренд на здешевлення кредитів для бізнесу і населення.

Подальша монетарна політика Національного банку залежатиме насамперед від розвитку ситуації з поширенням COVID-19.

У поточній ситуації облікова ставка на рівні 6% спрямована на забезпечення балансу між досягненням помірної інфляції та стимулюванням економіки. Однак, якщо негативний вплив коронавірусу на внутрішній попит та ділову активність посилиться, Національний банк буде готовий надати економіці додатковий імпульс для пожвавлення. Натомість на ймовірне посилення інфляційних ризиків у 2021 році Національний банк може відреагувати інструментами монетарної політики.

Збереження облікової ставки на рівні 6% ухвалене рішенням Правління Національного банку України від 3 вересня 2020 року № 559-рш "Про розмір облікової ставки".

Підсумки дискусії членів Комітету з монетарної політики, яка передувала ухваленню Правлінням Національного банку цього рішення, будуть оприлюднені 14 вересня 2020 року.

Наступне засідання Правління Національного банку України з питань монетарної політики відбудеться 22 жовтня 2020 року відповідно до затвердженого та оприлюдненого графіка.

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини