Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту

Встановлено вимоги до кредитодавця, нового кредитора, колекторської компанії при здійсненні ними врегулювання простроченої заборгованості

Національний банк встановив вимоги до кредитодавця, нового кредитора, колекторської компанії та їхньої діяльності при здійсненні ними врегулювання простроченої заборгованості. Для цього затверджено відповідне Положення. 

Мета документа – встановлення чітких вимог до роботи при стягненні проблемної заборгованості, зокрема щодо фіксування взаємодії зі споживачами та іншими особами. Положення покликане забезпечити реалізацію Закону № 1349-IX “Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту споживачів при врегулюванні простроченої заборгованості”, що вводиться в дію з 14 липня 2021 року.

Документом встановлюються форми контролю кредитодавця, нового кредитора за додержанням колекторською компанією встановлених законодавством України вимог щодо взаємодії із споживачем фінансових послуг та іншими особами при врегулюванні простроченої заборгованості. 

Кредитодавець, новий кредитор має повідомляти Національний банк про укладення з колекторською компанією договору, про внесення змін до нього, закінчення строку або припинення його дії. Колекторські компанії, зі свого боку, мають повідомляти Національний банк про залучення фізичної або юридичної особи на договірних засадах для виконання окремих функцій або процесів у межах здійснення колекторської діяльності.

Положення визначає порядок, строки та форму розміщення інформації щодо колекторських компаній та осіб, залучених до здійснення колекторської діяльності, на власних вебсайтах, у мобільних додатках та у місцях надання послуг споживачам.

Крім цього, визначається порядок фіксування взаємодії зі споживачем та іншими особами. Особи, що здійснюють врегулювання простроченої заборгованості, зобов'язані використовувати справні технічні засоби з правильно встановленими датою та часом. При фіксуванні взаємодії мають бути записані відомості про кредитора, про особу, з якою здійснюється взаємодія, відомості про кредитний договір та суму заборгованості тощо. Технічний запис взаємодії має бути долучений до інших матеріалів та повинен зберігатися упродовж трьох років після взаємодії відповідно до закону.

Зазначені вимоги внесені до постанови Правління Національного банку України від 9 липня 2021 року № 79 "Про затвердження Положення про вимоги до кредитодавця, нового кредитора, колекторської компанії та їхньої діяльності при здійсненні ними врегулювання простроченої заборгованості". Документ набирає чинності з 14 липня 2021 року.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини