Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Кіберзахист банківської системи України має посилитися

Кіберзахист банківської системи України має посилитися

Національний банк розробив та пропонує для обговорення документ, що встановлює вимоги до функціонування системи кіберзахисту в банківській системі України. Йдеться про визначення суб’єктів системи кіберзахисту та основні засади їх взаємодії. 

Для цього Національний банк опублікував проєкт постанови "Про затвердження Положення про організацію кіберзахисту в банківській системі України" (далі – проєкт постанови), розробленої на виконання вимог Закону України "Про основні засади забезпечення кібербезпеки України" та Стратегії кібербезпеки України, затвердженої Указом Президента України від 26 серпня 2021 року № 447/2021. 

Проєкт постанови унормовує питання організації і забезпечення кіберзахисту в банківській системі України та визначає: 

  • основні засади функціонування системи кіберзахисту;
  • принципи забезпечення інформаційного обміну між Центром кіберзахисту Національного банку і банками України;
  • вимоги щодо заходів із забезпечення кіберзахисту об’єктів критичної інформаційної інфраструктури;
  • вимоги щодо проведення незалежного аудиту інформаційної безпеки.

Реалізація норм проєкту постанови сприятиме, зокрема:

  • нормативно-правовому врегулюванню питань кіберзахисту у банківській системі України відповідно до кращої європейської та світової практики, міжнародних та національних стандартів з питань кіберзахисту та інформаційної безпеки;
  • організації обміну інформацією про кіберзагрози, кібератаки та кіберінциденти з банками України;
  • забезпеченню розвитку комунікації, координації та партнерства між суб’єктами системи кіберзахисту у банківській системі України.

Національний банк запрошує представників банків, наукових установ, профільних асоціацій, громадських організацій та незалежних експертів у сфері кібербезпеки надавати свої зауваження й пропозиції до цього документа та долучатися до його обговорення. 

Обговорення триватиме до 04 грудня 2021 року включно. Письмові зауваження й пропозиції просимо надсилати на адресу електронної поштової скриньки: [email protected].

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини