Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Central Banking Awards 2024: Андрій Пишний став Головою центрального банку року

Central Banking Awards 2024: Андрій Пишний став Головою центрального банку року

Голова Національного банку України Андрій Пишний отримав нагороду "Голова центрального банку" за підсумками премії Central Banking Awards 2024. Цю престижну міжнародну нагороду щороку вручає профільний британський журнал Central Banking, оцінюючи діяльність центральних банків та фінансових регуляторів за попередній рік.

"Дякую професійній спільноті за нагороду. Стале визнання нашої інституції на такому високому рівні є черговим свідченням ефективності роботи НБУ. Ми навчилися виходити за межі звичного розуміння про роботу центробанку, дивитися на наш мандат ширше, – прокоментував Андрій Пишний. – Упродовж 2023 року всі переконалися, наскільки відчутними є наслідки російської агресії для глобального світу. Ми вдячні партнерам, які проходять цей шлях разом з Україною. Партнерство – основа цивілізованого світу, ефективного функціонування та урядування всіх його систем. І це вимагає поглиблення співпраці з усвідомленням того, що Перемога України є питанням глобальної безпеки та макрофінансової стабільності зараз і в майбутньому".

Міжнародне журі відзначило успіхи Андрія Пишного як Голови НБУ упродовж 2023 року, лідерські якості та ухвалені рішення, спрямовані на забезпечення цінової та фінансової стабільності в Україні у воєнний час для сприяння сталому економічному зростанню.

По-перше, під час каденції Андрія Пишного, попри війну, Національному банку вдалося зберегти довіру до національної валюти. Вклади населення у строкові гривневі депозити у 2023 році збільшилися на 37%. Також торік відчутно знизилася інфляція – з 26,6% до 5,1%, тобто повернулася до цільового діапазону НБУ (5% ± 1 в. п.). Завдяки зваженій курсовій і процентній політиці та потужній зовнішній допомозі міжнародні резерви перебували на високому рівні – 40,5 млрд дол. США за підсумками 2023 року (зростання на 42% порівняно з 2022 роком).

По-друге, завдяки формуванню належних передумов та ґрунтовній підготовці Національний банк у жовтні 2023 року зміг успішно перейти до режиму керованої гнучкості курсу з метою посилення стійкості та адаптивності української економіки. Після переходу глибина валютного ринку поступово зростала – наприкінці року обсяг операцій банків без участі НБУ був втричі більшим, ніж у вересні. Успішний перехід до режиму керованої гнучкості курсу відзначався на міжнародному рівні, зокрема керівництвом МВФ.

По-третє, на тлі стійкої макроекономічної ситуації НБУ розпочав цикл зниження облікової ставки влітку минулого року. З липня ставку було знижено на 10 в. п.: з 25% до 15%. Ці кроки враховували завдання щодо збереження довіри населення до гривневих інструментів для заощаджень. Водночас вони підтримали відновлення економіки завдяки зменшенню вартості кредитування. НБУ також докладав зусиль для пожвавлення внутрішнього боргового ринку, зокрема надав можливість банкам покривати частку обов’язкових резервів за рахунок бенчмарк-ОВДП. Минулого року запозичення уряду на внутрішньому борговому ринку зросли більш ніж вдвічі – до 566 млрд грн. Налагодження конструктивного діалогу та співпраці між НБУ та Міністерством фінансів вдалося досягти завдяки активній позиції Голови НБУ.

По-четверте, НБУ проводив активну боротьбу з тіньовими схемами та в межах свого мандата зміг забезпечити інші немонетарні канали збільшення надходжень до держбюджету. За результатами перевірки фінансових трансакцій банків було виявлено і ліквідовано масштабні схеми, які використовував гральний бізнес для нелегального виведення коштів за кордон за сприяння недобросовісних фінансових установ. Результатом спільних з іншими державними органами дій стало стрімке зростання податкових надходжень від гемблінгу в 2023 році: у 14 разів порівняно з 2022 роком та в 51 раз – порівняно з 2021 роком.

По-п’яте, зросла роль НБУ в посиленні міжнародної фінансової підтримки України. Упродовж 2023 року фінансування загального фонду держбюджету України від міжнародних партнерів на 34% перевершило суму допомоги за 2022 рік ($43 млрд проти $32 млрд). Цьому сприяла активна особиста залученість Голови НБУ в побудову якісних відносин з міжнародними партнерами, його особисті комунікації, зокрема щодо перезавантаження взаємин НБУ і Мінфіну, ефективної командної роботи для виконання міжнародних зобов’язань України, забезпечення своєчасного виконання НБУ всіх закріплених за ним структурних маяків і досягнення кількісних критеріїв ефективності за програмою з МВФ. Крім того, Національний банк активізував зусилля з донесення до партнерів важливості комплексного запровадження санкцій проти фінансового сектору держави-агресора. Результати такої взаємодії з часом проявлялися в рішеннях окремих країн про внесення російських фінансових установ до санкційних списків.

По-шосте, регулятор забезпечив безперервну роботу банківської системи та її сталий розвиток, навіть в умовах обстрілів росією критичної інфраструктури та кібератак. Йдеться про запровадження проєкту POWER BANKING, що дав можливість банкам безперебійно надавати послуги населенню в умовах блекаутів; формування стратегічних цілей розвитку фінансового сектору під час війни та, зокрема, ухвалення оновлених Стратегії НБУ та Стратегії розвитку фінансового сектору України; успішний перехід на нове покоління системи електронних платежів (СЕП-4.0) на базі міжнародного стандарту ISO 20022 та в режимі 24/7/365; автоматизацію та налагодження цифрових бізнес-процесів, зокрема в закупівлях центрального банку.

Докладніше – у пресрелізі Central Banking Awards за посиланням.

Довідково

Central Banking – топовий міжнародний журнал для центробанкірів, який читають працівники більш ніж ста центральних банків світу.

Central Banking Awards – щорічна нагорода цього профільного журналу. Вона складається з 26 номінацій, 13 із яких відзначають успішні кейси та здобутки центральних банків світу, а решта 13 – учасників фінансового ринку.

Номінації, за якими обираються найкращі центральні банки: центральний банк року, Голова року, довічне досягнення Голови, економічні дослідження центральних банків, прозорість, управління резервами, управління готівковим обігом, управління ризиками, ініціатива року, вебсайт, видатний внесок у розбудову інституційної спроможності центрального банку, фінансова інклюзія, а також розвиток інфраструктури платежів та ринкових операцій. Інформування про переможців за номінаціями відбувається в кілька етапів.

Навесні 2019 року Національний банк уперше в історії України отримав міжнародну нагороду Central Banking Awards у номінації Transparency. Вдруге Національний банк отримав цю міжнародну нагороду у 2021 році у номінації Currency Manager.

Минулого року Національний банк отримав від Central Banking потрійне визнання та нагороди у номінаціях Central bank of the year, Payments and Market Infrastructure Development та Currency Manager.

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини